Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsjedavajući Predsjedništva BiH okupit će se u petak 14. listopada na susretu Igmanske inicijative u Beogradu, doznaje agencija Beta pozivajući se na Ured predsjednika Borisa Tadića.


Osim Borisa Tadića, Ive Josipovića, Filipa Vujanovića i Željka Komšića na 22. sastanku, na temu Europska perspektiva, suradnja i stabilnost regije, sudjelovat će i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. Na beogradskom sastanku Igmanske inicijative bit će predstavljen i nordijski model suradnje za Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

>>Mesić na Fruškoj Gori: Za zločine trebaju odgovarati predstavnici vlasti

>>JUGOSFERA: Crnogorski predsjednik Vujanović za reafirmaciju bratstva i jedinstva

Kako je krajem kolovoza najavio dopredsjednik te regionalne mreže nevladinih organizacija Aleksandar Popov, nordijski model suradnje podrazumijevao bi osnivanje međuparlamentarnih skupina suradnje između četiri zemlje.

Igmanska inicijativa, podsjeća Beta, kao mreža nevladinih organizacija "Zapadnog Balkana" utemeljena je 2000. godine kako bi doprinijela bržoj normalizaciji odnosa zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

>>Jandroković: Želimo li da Hrvatska bude europska ili balkanska?

Nazočnost europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea na ovom najnovijem "Balkanskom summitu" najbolji je odgovor hrvatskom MVP Goranu Jandrokoviću, koji je svojevremeno naglasio: "Na referendumu ćemo odlučivati želimo li da Hrvatska bude utemeljena na europskim vrijednostima ili tzv. balkanskim."