Odvjetnik Hrvoje Bićanić, zajedno sa kolegom Borisom Grgurićem, u Ogulinu ima odvjetnički ured. U žižu hrvatske javnosti Bičanić je, kao i njegov odvjetnički ured, došao posljednjih nekoliko dana, kada su na sebe preuzeli ono što bi Republika Hrvatska i njene institucije trebale sustavno raditi. Naime, 28. veljače o.g. Institut za sudsku medicinu u Ljubljani je obavio medicinsko vještačenje DNA analizom posmrtnih ostataka Mate Turkalja, pronađenih u masovnoj grobnici Turkalj I u Sloveniji, kao i njegovih srodnika kćerke Milke i nećakinje Nevenke te je sa 99,99 % sigurnosti utvrđeno da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju ubijenom Mati. Posljednji ispraćaj Mate Turkalja bit će u petak 15. listopada na groblju Cerovnik. To je prvi slučaj ovakve vrste u Republici Hrvatskoj i upravo tim povodom razgovarali smo s odvjetnikom Bićanićem.

-HRsvijet: Razlog našeg razgovora sa Vama je u tome što se Vi pravni zastupnik gospođe Milke , kćerke ubijenog hrvatskog vojnika iz Drugoga svjetskog rata Mate Turkalja. Možete nam nešto više reći o tom slučaju?

Mate Turkalj rođen je 26. listopada 1915.g. u selu Trojvrh u blizini mjesta Josipdol. Kao hrvatski vojnik, 1945. godine odveden je iz središnjeg Oznina zatvora u Ljubljani 24. lipnja 1945. godine i smaknut,  a posmrtni ostaci evidentirani su u masovnom grobištu Konfin I u Republici Sloveniji.

Od ureda državne uprave u Kalovačkoj županiji, Matični ured Ogulin pribavljen je Izvadak iz matice umrlih za Matu Turkalja u kojem je upisan pogrešni datum smrti  16. svibnja 1946.g. te je taj podatak upisan na  temelju rješenja Kotarskog suda u Ogulinu od dana 08. ožujka 1960.g.

Također je iz iste isprave vidljivo kako je Mate Turkalj bio u braku sa Dragicom  te smo također došli do podatka kako je Dragica rođena 1921.g., a preminula 2002.g..

Razmjenom informacija došli smo do podataka kako je Mate Turkalj imao dvoje djece i to sina Vladu koji je nesretnim slučajem poginuo, te kćerku Milku, koja je živa.

Tijekom istražnih radnji koje moj odvjetnički ured proveo utvrđene su  potankosti glede rodoslovlja pok. Mate Turkalja te je dokazano kako je Mate imao brata Josipa, Milu, Peru i Ludviga te sestre Dragicu i Ljubu, koji nisu više živi.

-HRsvijet: Kako ste stupili u kontakt s obitelji ubijenog Mate Turkalja?

O samom slučaju obaviješten sam od strane obitelji ubijenog Mate Turkalja koja djelomično živi u selu Turkalji, općina Josipdol, te od kćerke Milke.Potomci iz obitelji Turkalj raselili su se širom Republike Hrvatske i svijeta .

Prva vijest o činjenici pronalaska posmrtnih ostataka hrvatskog vojnika Mate Turkalja bili su u „Glasu Koncila“, od dana 2.kolovoza 2009.g.

-HRsvijet: Kako je izgledao prvo suočenje srodnika ubijenog Mate Turkalja s činjenicom da su njegovi posmrtni  ostaci pronađeni u jami Konfin I u Republici Sloveniji?

Dana 20. kolovoza 2009.g. u odvjetničkom uredu obavljen je razgovor sa Milkom, kćerkom ubijenog Mate Turkalja, a prethodno smo pozvali i daljnju rodbinu Nevenku, koja se je također odazvala pozivu. Susret je bio nabijen emocijama kao i željom potomaka da se ubijenog Mate dostojno sahrani u skladu vjerskim običajima na mjesnom groblju na Cerovniku.

Kćerka Milka Brulja u razgovoru pokazala je neke fotografije svoga oca ubijenog Mate Turkalja, a ista  zna o njegovoj sudbini iz priča majke Dragice.

-HRsvijet: Koji je sljedeći korak koji Vaš odvjetnički ured planira poduzeti?

Dana 18. kolovoza 2009.g. obavljen je razgovor sa dr. Zupanić Pajdić sa Insituta za sudsku medicinu u Ljubljani te je rečeno da je potrebno izvršiti dodatna medicinska vještačenja i to sa sada živog potomka kćerke Milke, te još jednog srodnika ubijenog Mate Turkalja, a rečeno je da na Institutu imaju upisan podatak za živog srodnika Nevenku .

Obadvije medicinske analize  su izvršene na Institutu uz suradnju nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj. Iste analize su bile neophodne kako bi se nedvojbeno utvrdilo da li nađeni posmrtni ostaci stvarno pripadaju ubijenom Mati Turkalju.

-HRsvijet: Koji je osnovni problem što do sada nije došlo do identifikacije posmrtnih ostataka ne samo ubijenog Mate  Turkalja već i drugih ubijenih, a čiju je egzekuciju naredila komunistička vlast?

Probleme možemo svrstati u dvije kategorije. Jedna od osnovnih problema nalazi se u činjenici da Republika Hrvatska, iako je s Republikom Slovenijom potpisala Sporazum o uređivanju ratnih grobišta, kojim potanko uređuje uvjete pod kojima jedna država može urediti, iskopati i prenijeti posmrtne ostatke ratnih žrtava iz ratnih grobišta, nije u tom pogledu ništa poduzela.

Nadalje se ovdje pojavljuje drugi problem, a to je da jedna DNK-a analiza prema cjeniku Instituta za sudsku medicinu iznosi 420 Eura. Obiteljima ubijenih ne preostaje ništa drugo nego da zajedno sa rodbinom i prijateljima sakupi navedeni novčani iznos i da individualno izvrši gore navedenu analizu.

To je i bio slučaj sa provođenjem DNA analize ubijenog Mate Turkalja. Kćerka Milka ima skromnu mirovinu pa nije bila u stanju sama izvršiti navedenu analizu, kao i dodatne troškove vezana za prijevoz posmrtnih ostataka u Republiku Hrvatsku.

Za napomenuti je da će ubijeni Mate Turkalj, hrvatski vojnik iz Drugoga svjetskog rata, biti prva osoba u Republici Hrvatskoj koja će biti  identificirana pomoću DNA analizom, a  radi se o osobi koja je pronađena u masovnim grobnicama u Republici Sloveniji, gdje je bila ubijena i bačena u jamu Konfin I od strane partizanskih jedinica nakon službenog završetka II s.r., bez suđenja i bilo kakvog provedenog kaznenog postupka i utvrđene krivnje.

-HRsvijet: Dali imate neke podatke o masovnoj grobnici Konfin I?

Iz  Centralnog zatvora OZNE 24. lipnja 1945.g. odveden je veći broj ratnih zarobljenika. Svjedočenja mještana Rakitnice upućivala su da je istog dana u ponoru kod Konfina ubijena veća skupina ljudi, među kojima su bili i ranjenici i bolesnici. U okviru istraživačkog projekta prof.dr. Lovre Šturma speolozi su u svibnju 1999.g. ispod sloja kamenja na dnu 40 m dubokog ponora, dokumentirali čovječje posmrtne ostatke. Skupina policajaca 2002.g. podrobno je pregledala okolinu i otkrila veći broj čahura, ostatka gipsa, umjetnih drvenih nogu itd. U lipnju 2006.g. Vlada Republike Slovenije  odlučila je da će kao primjer za uređivanje prijenosa posmrtnih ostataka služiti iskop iz grobišta Brezno kod Konfina I i Lovrenška grapa kod Škofje Loke.

Između 14. kolovoza i 26. rujna 2006.g. skupina speologa i arheologa iznijela je iz ponora oko 20 m3 stijena, drveta i blata i donijela na površinu ostatke žrtava. Pokazalo se da je ponor postao grobom za najmanje 87 a najviše 90 ljudi. Taj podatak se temelji na činjenici da je 24. lipnja 1945.g. u jedan sat ujutro iz Centralnih zatvora OZNE odvedeno 60 Slovenaca, 26 Hrvata i 2 Srbina, te se stoga zaključuje se da se radi o tim ljudi.

U navedenoj jami Konfin I  pronađeni se posmrtni ostaci ubijenog svećenika zadarske nadbiskupije don Ante Čotića rođenog 1894. u Ljubuškom, zadnje prebivalište Zadar. Više podataka o njemu možete naći knjizi don Ante Bakovića „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“ u kojoj su opisana stradanja 662  svećenika.

-HRsvijet: Koliko smo čuli, postoje i na području grada Ogulina i šire masovne grobnice u kojima se nalaze kosti ubijenih vojnika i civila  od strane partizanskih jedinica u mjesecu svibnju 1945.g.?

To je istina. Za primjer Vam navodim izvatke iz knjige „Zatajena grobišta i prešućene žrtve drugoga svjetskog rata i poraća u  karlovačkoj županiji“.

Ovo što navodim samo su stratišta sa većem brojem pogubljenih uglavnom hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata. To su lokacije: šuma Ostrovica, Klečka jama , lokacija Franjkovac Malo Polje, Kolićeva Draga, Vrckova, livada Gorice u neposrednoj blizini meteorološke stanice u Ogulinu, Đulin ponor kod  Frankopanske kule, Središnji park kralja Tomislava, Šuma Galge, Međuvođe .

U tim masovnim grobnicama nalaze se posmrtni ostaci nekih od oko 2350  žrtava –vojnika i civila koje su ubili partizanske jedinice neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata  na području grada Ogulina i šire.

-HRsvijet:  Kakva je daljnja situacija vezana za prijenos posmrtnih ostataka hrvatskog vojnika Mate Turkalja?

Dana 28. veljače o.g. Institut za sudsku medicinu u Ljubljani je izvršio medicinsko vještačenje DNA analizom  posmrtnih ostataka Mate Turkalja kao i njegovih srodnika kćerke Milke i nećakinje Nevenke te je sa 99,99 % sigurnosti utvrđeno da su pronađeni posmrtni ostaci osobe koja je pronađena u masovnoj grobnici Konfin I u Republici Sloveniji pripadaju ubijenom Mati.

Nakon što smo zaprimili navedeni vještački nalaz moj Ured je prikupio sve potrebite dokumente za prijenos posmrtnih ostataka Mate Turkalja iz Slovenije u Hrvatskoj te organizirao prijevoz istih iz Ljubljane u Cerovnik dana 11. listopada o.g. te će nakon nešto više od dvije godine pravnih bitaka posmrtni ostaci hrvatskog vojnika Mate Turkalja naći smiraj u svojoj rodnoj grudi i biti napokon  dostojanstveno sahranjeni dana 15. listopada o.g. u 15,00 sati na mjesnom groblju u Cerovniku.

 

 

Damir Šimić