U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, Hrvatskog instituta za povijest i Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest 18. listopada 2011., utorak, u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, održati će se predstavljanje zbornika dokumenata „Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti, Dalmacija“.

Zbornik dokumenata ...predstaviti će ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj, dr. sc. Vladimir Geiger, dr. sc. Zdenko Radelić i prof. Tomislav Đonlić.

Dokumenti o partizanskoj i komunističkoj represiji i zločinima u Dalmaciji potkraj i nakon Drugoga svjetskog rata prikupljeni u ovoj zbirci nalaze se u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu te u državnim arhivima u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Uvršteni su i dokumenti iz stranih arhiva, ponajprije iz Vojnoga arhiva Vojnoistorijskog instituta u Beogradu, te dokumenti koji se nalaze u muzejskim zbirkama i privatnom vlasništvu. Od ukupno 318 dokumenata (26 u preslici) prikupljenih u ovoj zbirci, do sada ih je objavljen samo manji broj.

>>Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946.

Komunistički obračun sa stvarnim i pretpostavljenim protivnicima bez razlike, institucionalni ili izvaninstitucionalni, tijekom Drugoga svjetskog rata ili u poraću, bio je masovan i nemilosrdan. Dokumenti postrojbi i ustanova NOV i PO Jugoslavije, organa KP Jugoslavije te DF/FNR Jugoslavije odnosno FD/NR Hrvatske o partizanskoj i komunističkoj represiji i zločinima u Dalmaciji u razdoblju od 1944. do 1946. nedvojbeno svjedoče da su se masovna represija i zločini nad poraženim neprijateljima u Dalmaciji, kao uostalom i drugdje u Hrvatskoj i Jugoslaviji, provodili planski i sustavno, institucionalno, ali još više izvaninstitucionalno, po zapovijedima najviših partijskih, vojnih i državnih vlasti. To potvrđuju i manje-više istovjetni “rukopisi” prikupljenih dokumenata bez obzira na kojoj vojnoj i političkoj razini ili području Hrvatske/Jugoslavije nastali.

Istraživanje i rad na ovoj zbirci dokumenata ostvareni su u sklopu znanstveno-istraživačkoga projekta Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu “Ljudski gubici Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i poraću”, koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Nastavak istraživanja i objavljivanja dokumenata, što će uslijediti, u mnogočemu može razjasniti okolnosti i razmjere partizanske i komunističke represije i zločina u Hrvatskoj i Jugoslaviji potkraj Drugoga svjetskog rata i u neposrednom poraću.