Kape s crvenom zvijezdom petokrakom i vojnički stil, kojima se odlikuje nova modna kolekcija mladog i kontroverznog modnog dizajnera Ivana Alduka, Drnišanina s boravištem u Zagrebu, bili su (prema pisanju nekih medija i ženskih časopisa) glavne zvijezde jesenskog regionalnog (!!!) sajma mode Fashion.hr Industrija, koji se od 30. rujna do 2. listopada, održao na Zagrebačkom velesajmu, a kojega je službeno otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U hvalospijevima ženskih časopisa i raznih portala Ivanu Alduku, koji je svoju novu kolekciju kreirao u suradnji s Amadeus Jeansom, piše kako njegova kolekcija spaja “casual look i militantni seksepil te jednostavnost odijevanja”.

Pogledavši slike Aldukove kolekcije sa sajma mode iz “vascelog regiona”, može se reći kako njegova kolekcija, uz pomoć zvijezde petokrake, najvjerojatnije, onako, jugonostalgičarski, ima namjeru spojiti i puno više od toga.

Jer, dobro znamo koga je do prije 20 godina upravo ta crvena zvijezda povezivala! Ako k tome dodamo i kako je sajam “regionalni”...

Inače, na regionalnom sajmu mode, na 6000 m2 posjetiteljima se predstavilo 90 domaćih i 29 izlagača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a sajam je u tri dana posjetilo više od 12 000 posjetitelja. – piše portal Fashion.hr, koji navodi kako su svečanom otvorenju nazočili i ministar gospodarstva Đuro Popijač, savjetnica Predsjednika za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta, koji su time pružili podršku najvećem regionalnom modnom projektu.

U sklopu sajma organizirane su i kreativne radionice i okrugli stolovi, u sklopu kojih je raspravljano o temama ''Moda u regiji'', ''Moda i novi mediji'', ''Biti model'', ''Zanimanje stilist'' i ''Modni blogeri''.

Jugonostalgičarski mediji nas izvještavaju kako se dio kolekcije AMDS by ALDUK, za kojom su hvatski obožavatelji/ice mode doslovno poludjeli, već može naći u prodavaonicama u Zadru, Splitu, Osijeku i Puli.

Baš me zanima koliko će Hrvata kupiti u hrvatskom narodu toliko omiljenu kapu s crvenom zvijezdom petokrakom.

A još me više zanima što će se dogoditi kad istu kupi neki Dalmatinac, i kad s tom kapom odluči prošetati splitskom rivom. Istom onom gdje je prilikom ovogodišnjeg neslavnog pokušaja održavanja Gay pridea na sudionike bacano cvijeće - ali zajedno s 10 kg teškim "pitarima" napunjenim zemljom.

 

Petra Jurčević