Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prokomentirao je danas uhićenje bivšeg šefa karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda Josipa Boljkovca rekavši kako su oni koji su poslije rata ubijali nenaoružane, zarobljenike i civile kompromitirali antifašističku borbu, pa takva procesuiranja samo mogu vratiti dignitet antifašističkoj borbi.

"Ljudi koji su poslije rata ubijali nenaoružane ljude, zarobljenike i civile samo su kompromitirali antifašističku borbu pa prema tome ovakva procesuiranja mogu samo vratiti dignitet antifašističkoj borbi, a do toga nam je svima stalo", rekao je Karamarko novinarima ispred Banskih dvora.

>>Autor filma o Bleiburškoj tragediji Michael Palaich: 'Prikladno je da se Boljkovcu civilizirano presudi koji kao čelnik OZNA-e odbacio civilizirano ponašanje'

Dodao je kako mu nije jasno zašto se neki toliko uzbuđuju zato što se ide u procesuiranje nekog poslijeratnog zločina. "Ne govorimo o zločinima koji su počinjeni do 9. svibnja 1945. u ratnim borbama, dakle u nekakvim normalnim okršajima. Govorimo o zločinima koji su počinjeni nakon 9. svibnja 1945. godine", pojasnio je.

>>Ekskluzivno - Eduard Špehar: Boljkovac je određivao koga će se odvesti na strijeljanje, a koga ne! (Video)

Upitan je li primjereno da policija šalje specijalce naoružane do zuba na čovjeka koji jedva hoda, Karamarko je rekao kako to ne ovisi o volji policije. "Onaj koji je bio zadužen da operaciju sprovede, dakle realizira privođenje, ima pravilnik po kojem postupa. Ovisno o težini kaznenog djela takve se i mjere pripreme. Prema tome to nije stvar nekakve 'slobodnoumjetničke procjene'", rekao je ministar Karamarko.

>>Različiti kriteriji Ante Nobila: Andrija Artuković bio sposoban, Josip Boljkovac (ne) sposoban!?


{linkr:related;keywords:komunisti%C3%84%C2%8Dki+zlo%C3%84%C2%8Dini;limit:16;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}