Reakcije na uhićenje Josip Boljkovca stižu sa svih strana. Zbog postupka hrvatskog pravosuđa, Milorad Pupovac Hrvatsku će prijaviti europskim institucijama. Pupovac smatra da Hrvatska samovoljno i pogrešno tumači rezolucije Vijeća Europe - prema kojima se vodi u ovom postupku.

Za Dnevnik Nove TV Milorad Pupovac cijelu je situaciju ocijenio 'vrlo riskantnom'.

-'Mislim da nije smjelo doći do nje i to zbog činjenice što se zatvara jednog uglednog antifašista, jednog od osnivača hrvatske države, jednog od članova prve hrvatske Vlade koji je čuvao vrijednosti mira, međuetničke tolerancije i suživota i čovjeka koji je u svojim veoma poznim godinama posvetio mnogo vremena na očuvanje hrvatske antifašističke tradicije. I zbog toga je teško shvatiti da nije riječ zapravo o napadu na antifašizam', rekao je Milorad Pupovac, stvarajući dojam kako mu je osobno početkom devedesetih bilo stalo do Hrvatske a ne do Jugoslavije.

>>Što sadrži velikosrpski Memorandum 2

'Ljudi koji se pozivaju na rezoluciju Vijeća Europe i europskog parlamenta, u kojima se osuđuju komunistički režimi i očekuje rehabilitacija žrtava tih režima, pozivaju se na pogrešnu rezoluciju. U tim rezolucijama se osuđuju režimi kao što je staljinistički režim, koji je postojao i tijekom II. svjetskog rata. Za razliku od jugoslavenskog režima, komunističkoga, koji nije postojao tijekom II. svjetskog rata. Postojao je oslobodilački partizanski pokret koji je bio sastavljen kao antifašistička koalicija u kojoj su bili u komunisti. Među njima i Josip Boljkovac', naglasio je Pupovac.

>>Laži pred kojima zastaje pamet: Cijeloj Hrvatskoj podvaljena Šaranova jama kao masovna grobnica Srba i Židova

Potpredsjednik SDSS-a rekao je također da 'sve dok taj režim nije uspostavljen, a uspostavljen je koju godinu nakon osamostaljenja, ne može se govoriti da se može primjenjivati bilo jedna bilo druga rezolucija'. 'Riječ je o opasnom i samovoljnom proširivanju tih rezolucija na vrijeme i ljude na koje se ona po svojoj definiciji i namjeri ne odnosi. Rezolucija se želi pretvoriti u sredstvo za omalovažavanje partizanskog antifašističkog pokreta', rekao je Pupovac.

>>Slučaj Boljkovac: 'Svi civili likvidirani metkom u zatiljak, među njima ima i žena...'

'Ja očekujem da će i moji drugi kolege zastupnici koji su članovi parlamentarne skupštine Vijeća Europe, da će upozoriti na opasnost ovakvog presedana i na samovoljno, neopravdano tumačenje dviju rezolucija koje su išle za plemenitim ciljem - oslobođenjem od režima', zaključio je Pupovac.