Josip Boljkovac od jučer do danas poslijepodne odbijao je zatvorsku hranu prosvjedujući što mu obitelj ne može doći u posjet, izjavili su njegov sin Matija Boljkovac i odvjetnik Ante Nobilo.


Ne radi se o štrajku glađu jer moj otac želi preživjeti, svjedočiti i govoriti istinu u postupku u kojem ga se tereti, ali prosvjeduje zbog toga što ne možemo doći do njega, rekao je Boljkovčev sin i izrazio zabrinutost za očevo zdravlje. Odvjetnik Nobilo kazao je kako je njegov branjenik danas poslijepodne počeo jesti te da je prevezen u zatvorsku bolnicu.

>>Različiti kriteriji Ante Nobila: Andrija Artuković bio sposoban, Josip Boljkovac (ne) sposoban!?

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran potvrdio je da je Boljkovac prebačen u bolnicu - ne zbog gladovanja, nego zbog zdravstvenog stanja i dobi. Dodao je kako nijedan pritvorenik u zagrebačkom zatvoru unazad dva dana nije odbijao hranu, javlja HRT.

Boljkovac je tukao, mučio i sam streljao zarobljenike iz Karlovca

Boljkovac je, prema navodima iz istrage koje navodi Slobodna Dalmacija, drvenom palicom premlaćivao ljude, te birao one koji će biti strijeljani, a navodno je i osobno ubijao iz automatske puške, često dolazeći u logore. Preživjeli svjedoci govore da je Boljkovac sa suborcima uhićivao žene po Karlovcu te ih odvozio u Glazbenu školu u gradu. Tamo bi ih mučili strujom, a neki bi ih i silovali. Boljkovac je navodno 12 zatočenika vezao žicom te zaprijetio da 'ako im padne ustaška ideja na pamet, bit će za glavu kraći'.

>>Slučaj Boljkovac: 'Svi civili likvidirani metkom u zatiljak, među njima ima i žena...'

Među onima koji se sjećaju Boljkovca dok je ubijao civile u Dugoj Resi je i Mira Petrak, kći strijeljanog Ivana Petraka, koja je dala svoj iskaz na Županijskom sudu u Karlovcu.

- Zahtjev za likvidacijom mog oca potpisao je Josip Boljkovac - rekla je gospođa Petrak za Dnevnik Nove TV. Njen otac je bio trgovac i osnivač Hrvatske seljačke stranke, te tako i politički nepodoban. Prije no što je smaknut, 130 stanovnika Duge Rese uputilo je potpisanu molbu da ga se poštedi, no bez učinka.