Sinoć je u Franjevačkom samostanu na Širokome Brijegu predstavljena knjiga fra Ante Marića "Franjevačka klasična gimnazija na Širokom Brijegu".


U knjizi je predstavljeno razdoblje od otvaranja znamenite širokobriješke Gimnazije 1844. godine pa do 1945. godine, kad su partizani spalili zgradu gimnazije a novouspostavljena komunistička vlast zabranila njezin rad.

Uz autora fra Antu Marića, o knjizi su govorili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar, širokobriješki gvardijan fra Sreten Ćurčić i urednik Naših ognjišta dr. fra Robert Jolić.

„Na knjizi sam radio punih 10 godina. Pronalazak svakog dokumenta za mene je bila prava radost koju sam htio podijeliti s vama", rekao je autor knjige „Franjevačka klasična gimnazija na Širokom Brijegu" fra Ante Marić na predstavljanju održanom u Samostanskoj dvorani na Širokom Brijegu.

„Autor knjige fra Ante pokrenut ljubavi prema gimnaziji prikazao je cjelokupnu povijest gimnazije, a to nije samo povijest gimnazije već i povijest provincije. Zahvaljujući ovoj knjizi lakše ćemo obrađivati cjelokupnu povijest od dolaska Franjevaca u Hercegovinu", rekao je između ostalog dr. fra Ivan Sesar provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Robert Jolić je istaknuo da je fra Ante utrošio godine rada na ovo iznimno djelo koje i pored svojih nedostataka kao što je sama metoda rada, odnosno prema fra Robertu Joliću suvišne brojne preslike dokumenata kojih je preko 1000, knjiga živi pisani spomenik o uspostavi elitnog obrazovnog sustava iz druge polovice XIX. i prve polovice XX. stoljeća.