Predstavljajući "aktere suđenja Ivi Sanadera" u Dnevniku HTV1 - 6. studenog 2011. - za njegova odvjetnika Čedu Prodanovića objavljeno je kako je riječ o "bivšem vaterpolisti i ljubitelj džeza", kao da je urednik Dnevnika Zoran Šprajc urednik zabavno-glazbene emisije a njegov gost ugledna estradna zvijezda.

-Ni jedne riječi o tome da je Čedo Prodanović prije 1991. godine bio zamjenik zagrebačke okružne javne tužiteljice Ivanke Pintar Gajer, pa je, primjerice, zastupao optužnicu na suđenju Zvonimiru Bobanu i navijačima Bad Blue Boysa zbog nereda na utakmici između Dinama i Crvene zvezde 14. svibnja 1990., napisao je na svom facebook profilu poznati analitičar Mario Profaca.

>>Propao pokušaj vojnog puča na nogometnoj utakmici Dinamo - Crvena Zvezda

Je li Kraljevina Jugoslavija nestala 1941. ili 1945?

Na drugoj televiziji ništa bolja situacija. Govoreći o žalbi odvjetnika Ante Nobila u slučaju Boljkovac, autor priloga nas informira o samim detaljima žalbe, pozivajući se naravno na dobro informirane izvore, i prije nego što je žalba završena.

Međutim, čuvši stavove dr.sc. Hrvoja Klasića sa Zagrebačkog filozofskog fakulteta, izrečene u spomenutom prilogu emitiranom na dnevniku Nove TV dođosmo do zaključka kome je taj prilog zapravo bio potrebam.

Temelj optužnice protiv Boljkovca, naime, grubo je kršenje odredbi članaka 46. i 50. četvrte haške konvencije o ratovanju na kopnu, i to onaj dio haške konvencije koji se, prema tvrdnjama iznesenim u ovom prilogu, odnosi na postupanje vojne vlasti na teritoriju neprijateljske države.

Kako bi pobili tvrdnje navedene u optužnici u Nobilovom su se timu, očito, odlučili pokušati  negirati postojanje Nezavisne Države Hrvatske kao pravnog subjekta, te su upravo zbog toga odabrali Hrvoja Klasića s Filoofskog fakulteta u Zagrebu kako bi ovim tezama dao kakvu-takvu znanstvenu težinu.

-"Država je u ovom slučaju NDH koja se", prema Klasićevim tvrdnjama, "samoinicijativno proglasila na teritoriju Kraljevine Jugoslavije koja je tada i dalje postojala."

-"Mi imamo državu koju je Hitler 6. travnja napao, ali ona nije prestala pravno postojati. Njezina predstavništva su otišla u izbjeglištvo, ali nije prestala postojati. Mi bi s ovime opasno mogli doći u reviziju povijesti', kazao je Klasić u ovoj kvazi-znanstvenoj pripremi "terena" za potrebe obrane Josipa Boljkovca i njegovog odvjetničkog tima.

Međutim, teško je vjerovati kako ovakva teza može proći kod bilo kojeg ozbiljnog suda. Poglavito zbog činjenice što postoje dokazi kako je riječ o priznatom međunarodnom pravnom subjektu koji je bio potpisnik i Ženevske konvencije.

Međutim, zanimljivo je do kojih granica povijesni revizionizam nekadašnjih jugoslavenskih tužitelja i njihovih glasnogovornika može sezati. Uz istodobno oštro optuživanje svih drugih za pokušaje nekakvog navodnog revizionizma.

Zahvaljujući ovim pamfletističkim uradcima tako doznasmo da monarhistička Jugoslavija nije kapitulirala 1941., te da je Čedo Prodanović samo "bivši vaterpolist i ljubitelj džeza" a ne nekadašnji jugoslavenski državni tužitelj koji je pokušao u zatvor strpati i jednog Zvonimira Bobana i BBB koji su se usudili suprotstaviti rušilačkom pohodu Željka Ražnjatovića Arkana i njegovih "Delija".


Robert Horvat