U subotu 5. studenog u zagrebačkom predgrađu Gračanima, postavljeno je sedam spomen ploča žrtvama partizanskog pokolja u svibnju 1945. godine. U Gračanima je tijekom svibnja 1945. zarobljeno i brutalno pobijeno blizu osam stotina osoba, hrvatskih i njemačkih vojnika, ali i mnoštvo civila, kako domaćih Grčanaca tako i komunističkim vlastima nepoćudnih Zagrepčana.

Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske grupa gračanskih intelektualaca krenula je u obilježavanja grobišta i jama, koje su razbacane po cijelim Gračanima i okolnim šumama.  1995. godine postavljena je i jedna spomen ploča na mrtvačnicu Gračanima. No ostala su grobišta ostala neoznačena, za što je velikim dijelom zaslužna i politička klima i pritisak s vrha. Naime, određenim je krugovima bilo u interesu zaustaviti istragu koja bi vjerojatno dovela i do nekih visokopozocioniranih hrvatskih političara. Zbog toga je akcija gračanskih intekeltualaca starije generacije sredinom devedesetih godina zamrla.

Prije tri godine mlađa generacija Gračanaca krenula je u aktualizaciju problema. Na to ih je ponajviše ponukala molba živućih svjedoka stravičnih partizanskih pokolja; Rudolfa Puntijara, Rudolfa Baneka,  Ladislava Prekupca, Ivana Ćuka, Jelene Kos, Mirka Baneka i Magde Ćuk. Akcija je obuhvaćala više segmenata obiljeľavanja sabranih u skupni naziv; „Dani sjećanja“;  Snimanje dokumentarnog filma „Dani sjećanja“, svečana sveta misa na središnjoj lokaciji, predavanja o žrtvama pokolja i drugo. Nositelji svih tih događaja bile su gračanske udruge, prije svega udruga „Falaček Prigorja“. Najveća želja bila je dostojno obilježavanje grobišta.

>>Zločini komunističkih "Lajbek milicionara"

Prije tri godine postavljeni su veliki drveni križevi na osam stratišta. Ostala stratišta nisu mogla biti obilježena jer je na njima izgrađena određena infrastruktura . No želja je bila izgraditi kamene spomenike u koje bi se ugradile mramorne ploče. Prepreke za postavljanje istih bile su mnogobrojne. Financije, politika i tradicionalni hrvatski jal. Unatoč čak i privođenju određenih članova inicijative od strane policije na informativne razgovore izrada ploča nije stala. Ponajviše zahvaljujući gračanskim majstorima Pavlu Pašaliću i Stanku Ivaniću  ploče su dovršene. Dozvola se čekala više od godinu dana. Ploče su konačno u subotu 5. studenog postavljene na sedam lokacija u Gračanima (Banekov zdenec, Strmec, Peščenka, Zlodijev Brijeg, Bjelečenica, Lonjščina i Pri Isusu).

>>Pokolj ranjenika u bolnici Brestovac 1945.

Osma će se ploča postaviti u blizini nekadašnje bolnice Brestovac, povrh Gračana  gdje su partizani pobili sve hrvatske pacijente zatečene u bolnici u svibnju 1945. godine. Ploče su postavili članovi dvije gračanske udruge; „Falaček Prigorja“ i „Udruga za očuvanje i razvoj Gračana“. U budućnosti gračanske udruge planiraju izradu velikog spomenika u srediątu mjesta te naravno redovnu godišnju komemoraciju pod nazivom „Dani sjećanja“. Ovom prilikom pozivam sve koji pješače na Medvednicu da posjete grobišta, zapale lampuše, pomole se, a nadasve čuvaju ova mjesta stradanja Hrvata i Nijemaca u svibnju 1945. godine.

 

Domagoj Novosel