Američki pilot Meceslaus Miaskiewicz čiji su posmrtni ostaci pronađeni i identificirani u okolici Ljubuškog, o čemu je HRsvijet izvijestio još 08. lipnja o.g., sahranjen je u svom rodnom gradu Salemu u državi Massachusetts.


Njegovi posmrtni ostaci pokopani su jučer uz nazočnost članova obitelji, među kojima su bile i pilotove dvije sestre. Obitelj je desetljećioma vjerovala da je Miaskiewicz pokopan na Long Islandu uz još jednog člana njegove posade.

>>Ekskluzivno: Posmrtni ostaci američkog pilota iz II. svjetskog rata pronađeni u okolici Ljubuškog

Miaskiewicz je oboren iznad Hercegovine  18. svibnja 1944. godine. Njegove kosti otkrili su ljetos članovi Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz II svjetskog rata za općinu Ljubuški a identitet je potvrđen putem DNA analize.

Predstavnici američke vojske sastali su se sa sestrama radi isprike ali one su lokalnim medijima kazale kako za pogrešku ne krive nikoga te da su zahvalne na tome što se "njihov brat vratio u rodni grad".

Tihomir Glavaš: Uz kosti pronađena krunica, novčanik i identifikacijska pločica

Arheolog Tihomir Glavaš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Županije Zapadnohercegovačke, koji je i vodio iskapanja, kazao je da ostaci pripadaju Meceslausu Miaskiewicz.

Prema Glavaševim riječima, pronađeno je nešto kostiju, novčanik, krunica i identifikacijska pločica koju su tada nosili američki vojnici. Na pločici koja sadrži podatke o tome kome treba javiti ako dođe do smrti vojnika stajalo je ime Ana Miaskiewicz.

Uz nesretnog Miaskiewicza u američkom zrakoplovu bilo je još 11 američkih vojnika.

''Tri američka bombaredera B-17, 18. svibnja 1944. godine vraćali su se s bombardiranja naftnih polja u Bugarskoj, kada su njemačke snage pogodile jedan od njih iznad ljubuškog mjesta Stubica. Zrakoplov je srušen i tada je poginulo osam vojnika'', rekao je Glavaš.

>>Posmrtni ostaci američkog vojnika, stradalog u Drugom svjetskom ratu, ispraćeni sa sarajevskog aerodroma

Poginule vojnike sahranili su mještani, a tijela njih sedmorice su 1946. predata američkim vlastima. Nije poznato zašto je jedno tijelo ostalo zakopano u hercegovačkim vrletima.

Posmrtni ostaci iskopani su u lipnju ove godine, tragom kazivanja mještana koji su tvrdili da je na lokaciji u Stubici zakopan američki padobranac.

Američki forenzičari uradili su DNK analizu koja je potvrdila identitet, a Glavaš je rekao kako polomljene kosti koje su pronađene svjedoče da se nesretnom vojniku najvjerovatnije nije otvorio padobran i da je pao sa velike visine.