Odvjetnik Josipa Boljkovca, osumnjičenog po zapovjednoj odgovornosti za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području, zatražio je od Ustavnog suda ukidanje odluke o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca tvrdeći da su ih donijela nenadležna tijela.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo smatra da je kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud, izjavio je Nobilo Hini.

U ustavnoj tužbi pojašnjava da slučaj treba voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv "nepoznatog počinitelja".

"Nasilnim širenjem kaznenog postupka i na fazu prije pokretanja istrage, na istražne radnje protiv nepoznatog, dolazimo u situaciju da ćemo još godinama temeljem brojnih ekshumacija i drugih istražnih radnji protiv nepoznatog, pokretati istrage po starom ZKP-u i imati dva paralelna sustava ZKP u upotrebi", navodi se u ustavnoj tužbi.

Nobilo smatra i da bi u slučaju primjene novog zakona Boljkovac i dalje bio na slobodi, jer su nove zakonske odredbe po pitanju pritvaranja daleko restriktivnije od starih.

Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Karlovački šef OZN-e uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Iako je Boljkovac odbacio sve optužbe, istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor, a te je odluke nakon žalbe obrane potvrdilo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

No, zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac se nalazi u zatvorskoj bolnici, a ne u zatvoru u Remetincu.


{linkr:related;keywords:boljkovac;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}