Potkraj listopada pred sudom u Beogradu održano je prvo ročište ostavinske rasprave o podjeli imovine nekadašnjega jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započete potkraj 1983. godine, javlja HRT.


Na njemu su bili samo neki Titovi unuci i pravni zastupnici Titove udovice Jovanke Broz, koja se nije pojavila. Jovankini su zastupnici dostavili sudu popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podjele jer tvrde da su to njezine osobne stvari, kazao je Joška Broz, jedan od unuka, te dodao kako je na popisima koje su dobili bilo nakita, odora, odličja, posuđa i srebrnine.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi šta su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je na zahtjev pokojnog Titova sina Žarka 14. prosinca 1983., a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće maraka. Sljedeće ročište očekuje se 23. prosinca.