Stjepan Mesić je pozdravio odluku Ustavnog suda kojom je iz pritvora oslobođen Josip Boljkovac, izrazivši pri tome svoju osobnu zabrinutost zbog najava kako se, unatoč toj odluci, od Boljkovčeva progona neće odustati, pozvavši ujedno istomišljenike da se tim nakanama državnih tijela odupru.


"Iz toga se jasno razabire nakana inicijatora progona, ne samo Boljkovca i eventualnoga progona nekolicine osoba koje su u kontekstu njegovoga uhićenja poimence spomenute, nego i antifašističkih boraca općenito, da u osvetničkom pohodu protiv antifašističke borbe i njezinoga ukorjenjivanja u temelje današnje hrvatske države, ne odustanu, istaknuo je Mesić u izjavi za javnost. Demokratska, istinoljubiva i slobodarska Hrvatska mora smoći snage tome se oduprijeti", dodao je Mesić, otvoreno pozivajući preživjele partizane na ustanak protiv Republike Hrvatske.

MUP: Odluka Ustavnog suda ne znači odbačaj kazne prijave protiv Josipa Boljkovca

Mesić je također ocijenio "kako je uhićenje istaknutoga antifašiste i borca za slobodu u NOB-u i u Domovinskom ratu, nedvojbeno naštetilo ugledu Hrvatske u krugovima demokratskih zemalja koje su sve izgrađene na osnovama antifašizma", ali je u ovom slučaju izbjegao spomenuti tezu kako ratne zločine treba istražiti i odgovorne kazniti, što je bila i ostala njegova omiljena "krilatica" kada je riječ o domovinskom ratu.

>>Josip Boljkovac na slobodi - Ustavni sud poništio odluku o pritvoru

>>Anto Nobilo: Otkrio sam počinitelja, dokaze sutra predajem Bajiću

Posljednji predsjednik Jugoslavije i dalje tvrdi da su motivi uhićenja Josipa Boljkovca u svojoj biti notorno politički, a način na koji je uhićenje obavljeno sramotan.


Hina / R.H.