Predstava 'Leksikon YU mitologije', nastale po istoimenoj knjizi, u režiji Olivera Frljića premijerno će biti izvedena u Istarskom narodnom kazalištu  - Gradskom kazalištu Pula, u petak, 2. prosinca, s početkom u 20 sati – izvještavaju ovih dana brojni tzv. hrvatski mediji koji se bave kulturom, poput portala Culturenet.


Povodom 20. obljetnice pada Vukovara

Dakle, točno povodom 20-te obljetnice pada hrvatskog grada heroja-Vukovara u ruke četnika, i nakon što je nepregledna kolona Hrvata prije samo desetak dana mirnim mimohodom vukovarskim ulicama patnje odala počast brojnim poznatim, ali i još uvijek nepronađenim i nesahranjenim Hrvatima- žrtvama stravičnog pokolja, ti isti Hrvati već u petak, uoči druge nedjelje Došašća, mogu u hrvatskom kazalištu u Puli pogledati predstavu o „pet decenija zajedničke povijesti jugoslovenskih naroda u SFRJ“.

Sve o Jugoslaviji za mlađe generacije, uz potporu Europe

Na portalu Culturenet stoji kako su pitanja: „Što danas predstavlja Jugoslaviju u sjećanju onih koji su u njoj živjeli, što i koliko o njoj znaju današnje generacije, rođene nakon njenog raspada?“ , ključna za oblik predstave koja nastaje na temelju Leksikona YU mitologije, te se ističe kako su se „ispočetka autori uhvatili posla s političkog vidika u smislu koliko su različite politike uspjele izbrisati kolektivno sjećanje te paralelno stvoriti novi nacionalni identitet.“

Predstava 'Leksikon Yu mitologije', koja će biti izvedena u Puli (je li to isti onaj hrvatski grad u kojemu najpoznatiji hrvatski pjevač Marko Perković Thompson ima zabranu nastupa?????!!!!!) u petak i subotu u 20 sati, međunarodna je koprodukcija šest zemalja bivše Jugoslavije, a osim Istarskog narodnog kazališta koproducenti su još NETA (Nova europska teatarska akcija) (ma nije moguće da se opet nekakva europska lova upetljala u još jednu od brojnih jugonostalgičarskih akcija!), Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Narodno pozorište Priština, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, Mal dramski teatar iz Bitole i asocijacija Kulturanova iz Novog Sada.

Dečko Danijele Trbović okuplja „ljude s prostora bivše države“

Inače, na konferenciji za novinare, održanoj povodom premijerne izvedbe “Leksikona YU mitologije, uz Gordanu Jeromelu Kaić, ravnateljicu INK-a, bio je i Oliver Frljić, redatelj i koautor teksta, koji  je rekao kako je jedan od ciljeva predstave, koja je nastala po istoimenoj knjizi, bio okupiti ljude s prostora bivše države na jednom zajedničkom projektu.

Vara li me vlastiti razum, ili imam pravo u tome kako je spomenuti Oliver Frljić dečko među hrvatskim narodom omiljene HTV-ove voditeljice, odnedavno i plesačice, Danijele Trbović, koja je, inače, za Hrvatski list, devet mjeseci prije uhićenja generala Ante Gotovine, na anketno pitanje dr. Slavena Letice, da li biste prijavili generala Gotovinu da ga vidite, odgovorila s potvrdim velikim DA? Točnije, rekla je ovo: - Ja bih ga prijavila bez ikakvoga dvoumljenja, jer zakon treba poštovati. Nismo se borili da bi netko bio iznad zakona. Pametan zna čemu služi pojas. Jest da smo "od stoljeća sedmog" tu, ali što se tiče EU-a, sami smo se doveli u ovu situaciju. Prijavila bih ga zbog građanske dužnosti, a ako bi mi dali novac, deset posto bih dala u humanitarne svrhe, a ostalo bih sebi humano donirala.

I Helena Minić oduševljena „YU mitologijom“

Na konf. za tisak je koautorica teksta i dramaturginja Jasna Žmak rekla i kako glumci glume na četiri jezika, dok je glumica Helena Minić istaknula kako misli “da je najveće bogatstvo "Leksikona Yu mitologije" to što je toliko ljudi iz svih tih država radilo zajedno. Oliver nas je sve omađijao i uspio napraviti nešto posebno", rekla je Minićka, a njene riječi prenosi portal Glas Istre.

Inače, na službenoj stranici Leksikona Yu mitologije, kojega su međusobno svojedobno jedan drugome poklonili Boris Tadić Ivi Josipoviću (ili je možda bilo obrnuto, svejedno je!) stoje i ove riječi: “Radio BBC ocijenio je 2005. godine objavljivanje Leksikona YU mitologije važnijim za uspostavu poslijeratnog dijaloga od “pet godina skupnih napora svih političara u regiji”.

Hrvati – ovce za klanje ili napokon osviješten samosvijestan narod

Pa, da li su svi ovi brojni napori „političara u regiji“, upućeni tome da se Hrvati izmire s onima koji su ih klali, masakrirali, silovali, mučili, te koji su im palili rodnu grudu i crkve, urodili plodom, vidjet će se već na dan izbora, u nedjelju, 4. prosinca.

Baš kao što će se 4. prosinca vidjeti da li su Hrvati još uvijek ovce uvijek spremne za klanje, ili se napokon mogu nazvati „zdravim, osviještenim narodom“, koji teži k samostalnosti i neovisnosti, i koji ne želi opet ikakvo zajedništvo s nekim drugim narodom, pri čemu će na zajedničkoj zastavi stajati bilo jedna crvena zvezda, ili dvanaest žutih zvjezdica.

Petra Jurčević