Državno izborno povjerenstvo obradilo je danas do 8 sati više od 99 posto biračkih mjesta. Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) pobjeđuje s 80 osvojenih mandata. HDZ zajedno s koalicijskim partnerima ima 47 mandata, HDSSB i Laburisti po 6, Nezavisna lista Ivana Grubišića 2 mandata, a po jedan mandat osvojili su Ruža Tomašić. i Josip Friščić. Osam osiguranih mandata imaju nacionalne manjine.


Kukuriku koalicija osvojila je većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima u dvjema izbornim jedinicama u Dalmaciji , te u iseljeništvu

Prema dosadašnjim nepotpunim izbornim rezultatima DIP-a, Kukuriku koalicija pobijedila je u 21 većem gradskom središtu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

>>Prvi rezultat DIP-a: 77 mandata SDP-u, HDZ-u 51 - 'ostale stranke' 25 posto glasova

Uz pobjednike i gubitnike ovih izbora , jako dobar rezultat postigli su Laburisti - stranka rada i HDSSB, a nezavisna lista don Ivana Grubišića također ulazi u Sabor, kao i HSP AS i HSS.

Iznimno loš rezultat polučili su HSLS, HSP, Milan Bandić, Ljubo Jurčić, Hrast, te nacionalni Savez za Hrvatsku koji nisu uspjeli prijeći izborni prag.

Jedna od većih značajkih ovih izbora svakako je činjenica da će novi saziv Sabora biti znatno više ulijevo nego svi dosadašnji. Čast nacionalne desnice u novom će sazivu Sabora zastupati regionalni HDSSB i Ruža Tomašić, nasuprot lijevo građanskoj opciji Kukuriku koalicije, Lesarovim laburistima i "netavisnom" don Ivanu Grubišiću, što će svakako biti tema mnogih analiza.

 

Privremeni rezultati za 1. izbornu jedinicu

Privremeni rezultati za 2. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 3. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 4. izbornu jedinicu

Privremeni rezultati za 5. izbornu jedinicu

Privremeni rezultati za 6. izbornu jedinicu

Privremeni rezultati za 7. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 8. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 9. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 10. izbornu jedinicu


Privremeni rezultati za 11. izbornu jedinicu

Privremeni rezultati za 12. izbornu jedinicu