Pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održan je središnji skup Saveza antifašističkih boraca povodom obilježavanja 67. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma, javlja HRT.


Ratko Maričić, izaslanik predsjednika Josipovića i predsjednik Saveza antifašista Hrvatske, rekao je kako je borba za Dalmaciju bila najdulja borba u Narodnooslobodilačkom ratu te je trajala od rujna do prosinca 1944.

>>Što kažu arhivi OZN-e o komunističkim zločinima u Dalmaciji?

>>Zločini bataljuna "Josip Jurčević u Vrgorcu 15. lipnja 1942.

Maričić je podsjetio kako je Tito neposredno prije početka te ofenzive na splitskoj rivi kazao povijesnu rečenicu: 'Tuđe nećemo, svoje ne damo', te zaključio da nema ispravnije upute koju komandant može dati svojim borcima.

>>Srbija sjedište "balkanske" masonerije: Tito i Petar Karađorđević bili britanski masoni

- Neki danas žele da se zaboravi tko je to kazao, kome je kazao i u koje vrijeme, međutim prateći tu Titovu poruku koja je postala narodna vrednota, branitelji su u Domovinskom ratu obranili Hrvatsku, rekao je Maričić u punom HNK-u.

>>Partizanski ustanak primarno je bio usmjeren protiv hrvatske države

>>Jugoslavija kao tamnica hrvatskog naroda

Skupu se obratio i član predsjedništva antifašista Hrvatske Vinko Šunjara koji je podsjetio da je tada u Dalmaciji živjelo oko 700 tisuća stanovnika od čega je njih čak sto tisuća bilo uključeno u borbu.

Okupljene je pozdravio i Ante Županović koji je podsjetio na "3500 boraca koje je Šibenik dao Narodno-oslobodilačkoj borbi i 700 poginulih koji su ugradili svoje živote u stvaranje Hrvatske".