Simbol ljevičarskog terorizma Carlos Šakal osuđen je na francuskom sudu na doživotni zatvor za bombaške napade u Francuskoj u kojima je prije gotovo tri desetljeća ubijeno 11 osoba.

Venezuelac podrijetlom, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, Carlos se već gotovo 20 godina nalazi u francuskom zatvoru gdje služi doživotnu kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca i njihova doušnika u Parizu 1975. godine.

>>Pariško suđenje Carlosu (Šakalu): Međunarodni terorist čije je usluge koristila i UDB-a priznao odgovornost za smrt 2000 ljudi

Poseban sud u Parizu osudio je Šakala na dodatnu doživotnu kaznu, a u presudi se navodi da mora odslužiti najmanje 18 godina u zatvoru. Ta presuda znači da Carlos Šakal ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu još dugi niz godina, a prema prethodnoj doživotnoj kazni poznati je terorist mogao već 2012. godine uputiti molbu za prijevremeno puštanje.

Carlos je optužen da je organizirao četiri odvojena teroristička napada u Francuskoj 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi.

Danas 62-godišnji ljevičarski gerilac uhićen je 1994. godine u Kartumu, a prije tridesetak godina bio je simbol militantne marksističke borbe protiv kapitalističkih institucija.