Nekadašnji načelnik Generalštaba JNA admiral Branko Mamula (90) izjavio kako tadašnje jugoslavensko vojno rukovodstvo snosi odgovornost što državnim udarom nije spriječilo razbijanje Jugoslavija.

Mamula je naglasio kako se SFRJ nije raspala nego je razbijena, a najveću odgovornost, prema njemu, snose oni koji su imali vlast na razini tadašnjih republika, predsjedništvo države i komunističke partije. Mamula je ocijenio kako je vlast u to vrijeme "bila u republikama", dok je na razini savezne države, "ako je i postojala" bila u rukama dva predsjedništava - države i prije svega partije.

>>Genscher: Jugoslavija se održala zbog Titove karizme i straha od Staljina

"Vojno rukovodstvo snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dviju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio", rekao je Mamula za beogradsku "Politiku", šireći tako tezu o navodnoj podjeli odgovornosti za ratove nastale raspadom Jugoslavije.

>>Josip Jović za HRsvijet: Dirnuli smo u krupni ideološko-politički projekt koji se zove ?detuđmanizacija

On je izrazio uvjerenje kako bi, u slučaju pravovremenog državnog udara, JNA imala "podršku većine jugoslovenskih naroda i narodnosti te kako bi krajnji ishod bio neuporedivo bolji od onoga što su građani Jugoslavije poslije doživjeli".

"Meni i mojoj generaciji ostaje da ponesemo odgovornost za sve ono što se moglo, a nije uradilo da ne dođe do najtragičnijeg ishoda. JNA je morala da preuzme odgovornost kada su institucije države zatajile", zaključio je admiral Mamula.

Admiral flote u mirovini Branko Mamula bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga SFRJ i savezni tajnik za narodnu obranu, odnosno ministar obrane, a na toj dužnosti je umirovljen 1988. godine. U trenutku kada je otišao u mirovinu JNA je imala pod oružjem 336 000 vojnika, podoficira i oficira. Danas živi u Tivtu.