Mandatar za novi saziv  Vijeće ministara BiH o kojem su se jučer dogovorili čelnici šest vodećih stranaka iz tri nacionalna bloka, bit će bivši ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH Vjekoslav Bevanda, član HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za televiziju Al Jazeera Balkans potvrdio da će do danas u podne Predsjedništvu BiH dostaviti ime Vjekoslava Bevande kao mandatara kojeg još treba potvrditi i Parlamentarna skupština BiH.

Životopis Vjekoslava Bevande

Vjekoslav (Vencel) Bevanda, rođen je 13. svibnja 1956. godine u Mostaru gdje je završio osnovnu školu (1971. godine( i gimnaziju (1975. godine). Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, financijski smjer, u siječnju 1979. godine. Član je Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Između 1979. i 1989. godine radio je u Zrakoplovnoj industriji "Soko" Mostar kao referent, direktor sektora i direktor Interne banke.

Od 1990. do 1993. godine radio je u APRO banci Mostar kao: direktor Sektora factoring, zamjenik direktora Banke i direktor Banke. Nakon toga, do 2009. godine je radio u preduzeću Eurosped group Zagreb kao član uprave, a u Nord Adria Trieste i Nord Adria Wien kao direktor.

Od 2000. do 2001. godine bio je zaposlen u Euro centru Split kao direktor, a u razdoblju od 2001. do 2007. godine kao direktor Commerce bank d.d. Sarajevo, CBS bank d.d. Sarajevo, te NLB group - Filijala Mostar i Glavna filijala Mostar.

Bevanda je bio ministar financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) od ožujka 2007. godine  i zamjenik premijera FBiH.

 

M.J.