Uoči Božića po julijanskom kalendaru, danas je Srpsko narodno vijeće u Novinarskom domu organiziralo tradicionalno primanje na kojem su se uz ostale okupili i najviši državni dužnosnici - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i premijer Zoran Milanović, javlja Vjesnik.

Oni su pravoslavnim vjernicima čestitali Božić srpskim božićnim pozdravom »Mir Božji-Hristos se rodi«, a prema običaju, koji je uveo Ivo Sanader, zajedno s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem prelomili su česnicu, pogaču koju pravoslavci pripremaju na Badnjak kao simbol zdravlja i sreće.

Josipović: Ulaskom u EU zaštitit ćemo nacionalni identitet

Predsjednik Josipović u svom je govoru podsjetio na zasluge pripadnika srpske manjine za hrvatsku kulturu i pozvao na njegovanje osjećaja prijateljstva, poštovanja, razumijevanja i dobrih međuljudskih odnosa nasuprot mržnji. Podsjetivši na nedavne parlamentarne izbore, kazao je da su oni donijeli optimizam, a izrazio je nadu da će donijeti i "novu pravednost".

Josipović je rekao da će ulazak Hrvatske u EU zaštititi hrvatski identitet, kao i identitet Srba u Hrvatskoj. Milanović je poručio da se hrvatski građani razlikuju po etničkoj pripadnosti, ali da svi oni zajedno grade zajedničku budućnost.

Milanović: Nikad nećemo potirati identitet srpske zajednice

»Nikad nećemo potirati osjećaj posebnog identiteta bilo koje zajednice, a posebno srpske, jer njen status je u hrvatskom društvu među drugim zajednicama povijesno, društveno i psihološki poseban«, rekao je Milanović, poručivši da Teslina rečenica da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom nikad neće postati izlizana fraza.

»Pred nama su veliki izazovi. Bit ćemo odlučna i korektna vlast. Od odluka nećemo bježati, donosit ćemo ih. Mjerit ćemo, razgovarati, ali nećemo mudrijati jer u našem narodu mudrost je vrlo često druga riječ za paničan bijeg od akcije, a tu mudrost ne želim. Želim mudrost u kojoj ćemo biti djelatni, poduzetni, dinamični, u kojoj ćemo stvari mijenjati, ali ne lomiti preko koljena, u kojoj će se svaki čovjek u Hrvatskoj osjećati kao svoj na svome, u državi u kojoj se donose jasna pravila i u kojij nema straha jer smo drukčiji po opredjeljenju i identitetu«, kazao je Milanović.

SNV odlikovao Boljkovca i Bulata - Prosvjedi pred Novinarskim domom

Kao i svake godine, SNV je dodijelio svoje nagrade.  Nagradu »Svetozar Pribićević« za unaprjeđenje odnosa Hrvata i Srba dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, a bit će im uručena tijekom prvog Tadićevog posjeta Hrvatskoj.

>>Provokacija SNV-a: Boljkovcu i Bulatu nagrade za zločine nad Hrvatima

Nagradu »Gojko Nikoliš« za antifašizam dobili su Josip Boljkovac, koji su predstavljeni kao »dva velika partizana« i dočekana pljeskom velikog dijela nazočnih na primanju. Boljkovac i Bulat osumnjičeni su za zločine partizanskih postrojbi tijekom Drugog svjetskog rata, odnosno za represije komunističkih vlasti nakon rata, pa je pred Novinarskim domom prosvjedovala skupina  građana, s transparentima na kojima se Boljkovca, Bulata, kao i Josipa Manolića, nazivalo zločincima.