Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, ne misli ništa dobro o dokumentarnom filmu Tito - posljednji svjedoci testamenta, koji potpisuje Lordan Zafranović.

– On je napravio nešto što bi se teško moglo nazvati ozbiljnim dokumentarcem. Nema koncepcije (izmijenjena je ona s kojom se krenulo u projekt i za koju su svjedoci pristali govoriti), izgubljen je povijesni smisao projekta, sugovornici nisu kako treba predstavljeni, njihovi se iskazi nemaju na što nasloniti, nema konteksta, nema poveznog teksta (na kojem sam bez uspjeha inzistirala), pršte imena i pojmovi o kojima današnji prosječni gledatelj nema pojma, dakle, nerazumljivo mu je to što gleda. Već u prvoj epizodi ima i niz faktografskih pogrešaka, kaže Mira Šuvar u razgovoru za današnji Večernjak.

Film je ideja Nine Pavića

Govoreći o samoj ideji za snimanje ove serije Šuvarova naglašava kako je serija o Titu zapravo ideja Ninoslava Pavića, današnjeg vlasnika Europa press holdinga i nekadašnjeg urednika lista Komunist, glasila jugoslavenskih komunista.

-Nino Pavić me za jednog susreta pitao što radim. Kada sam mu rekla da radim s Hertom Haas na knjizi sjećanja, iznenadio se i došao na ideju o snimanju serije o Titu. Zafranović je bio njegov izbor za redatelja. Rekao mu je da me angažira da nagovorim Hertu da sudjeluje u projektu. Otputovala sam u Beograd i šest je sati nagovarala da pristane stati pred kamere. Na kraju je pristala, u prvom redu zbog koncepcije projekta koju sam joj izložila i uvjeravanja da se njezino svjedočenje neće odnositi samo na privatni život i odnose s Titom, kaže Mira Šuvar.

Seriju treba zaustaviti

Mira Šuvar izričita je i u nastojanju kako Zafranovićevu seriju o Titu treba zaustaviti.

-Ako je ovo pravna država, seriju treba zaustaviti. U pozadini stoji financijski interes Zafranovića, HRT-a i Hrvatske autorske agencije koji seriju, takvu kakva je, žele što prije početi prodavati u zemljama bivše Jugoslavije, a valjda i po svijetu. Zato im se žuri, ne žele čekati da završi sudski spor, tvrdi Šuvarova.