Zoran Milanović je prije nekoliko dana u javnost odaslao poruku kako će posjet BiH biti jedan od njegovih prvih vanjskopolitičkih poteza. Ništa čudno, reći će mnogi. Riječ je o državi s kojom Republika Hrvatska ima iznimno dugu granicu a tamo živi i vrlo brojna hrvatska zajednica o kojoj je Republika Hrvatska, sukladno važećem ustavu, dužna voditi računa.

Novoizabrani hrvatski premijer najavio je kako će u sklopu posjeta BiH obići Sarajevo, Srebrenicu, Mostar i Široki Brijeg. To je sasvim drugačija poruka od one koju je tijekom nastupnog posjeta BiH odaslao Ivo Josipović. Prašina koju je tom prigodom, tijekom posjeta Sarajevu i Ahmićima, uskovitlao Josipović nije naime naišla na razumijevanje kod većine hrvatskog naroda. Poglavito su kritikama bile izložene njegove tadašnje izjave o „pogreškama hrvatske politike“, što je u sarajevskim velikobošnjačkim krugovima protumačeno kao službeno priznanje o hrvatskoj agresiji na BiH.

>>Josipovićeva bosanska "Oda radosti"

Za razliku od Josipovića, Milanović je puno bolje odabrao mjesta koja će posjetiti tijekom svog nastupnog posjeta, smatraju analitičari, dodajući kako za razliku od svih svojih prethodnika, izuzev Franje Tuđmana, bosansko-hercegovačkim Hrvatima odašilje poruku nade i prijateljstva.

Međutim, Milanovićev posjet Širokom Brijegu, kultnom mjestu stradanja hercegovačkih franjevaca i tamošnjeg puka, otvara i jedno pitanje. Riječ je o isprici za spomenute komunističke zločine, koji su se u veljači 1945. dogodili na Širokom Brijegu i zapadnoj Hercegovini, koja je u to vrijeme bila u zoni odgovornosti VIII. dalmatinskog korpusa, što je nepobitna povijesna činjenica.

Uz kazano, činjenica je također da je čitav tijek te operacije osobno nadgledao  Vicko Krstulović, u to vrijeme visokopozicionirani dužnosnik KPH, pa se stoga otvara pitanje treba li se Milanović, koji je na čelu stranke pravne slijednice te iste partije, javno na tom mjestu ispričati za zločine.

>>U predvečerje partizanskog napada na Široki Brijeg

>>Tito je osobno zapovijedao završnim partizanskim napadima na Široki Brijeg i Mostar

>>Bruno Vuletić i Obrad Egić : Bratstvo i jedinstvo u zločinu!

Josip Jović: Za Milanovića bi bilo jako dobro ukoliko smogne snage i osudi zločine počinjene na Širokom Brijegu

Josip Jović, jedno od najuglednijih hrvatskih novinarskih „pera“ tvrdi da nerado upotrebljava termin "zločin komunizma", jer je on neprecizan i jer ne može, kako kaže, bilo koja ideologija kao takva ubijati niti joj se može suditi. Doduše, ideologija može biti "nadahnuće" može biti i pokriće za zločine, smatra Jović.

-Radi se o zločinima konkretnog pokreta, konkretnih jedinica i konkretnih ljudi. To da li bi se  Milanović trebao ispričati zbog zločina za koje me pitate ovisi o njemu, odnosno o njegovu osjećaju, o tome u kojoj se mjeri smatra slijednikom onih koji su zločine počinili, može li se identificirati ili pak distancirati od Tita i titoizma. U svakom bi slučaju bilo za njega jako dobro, bilo bi dobro za povjerenje naroda u njega, i još više bili bi dobro za ozdravljenje ovoga društva od povijesnih frustracija, za nacionalno jedinstvo i pomirenje osuditi zločine počinjene u Širokom Brijegu i slične“, kaže Josip Jović.

-„U jednom sam mu tekstu predložio da se ove godine pojavi i na samom Bleiburgu kao simbolu svih stravičnih partizanskiih zločina nad Hrvatima, što valjda njemu nitko ne bi mogao predbaciti kao "koketiranje s ustaštvom", zaključio je Jović.

Vlado Čutura: Milanović ima prigodu napraviti „rastavu braka s Komunističkom partijom“.

Stavove slične Jovićevim iskazuje i Vlado Čutura, član uređivačkog kolegija Glasa Koncila i dugogodišnji novinar tog lista.

-„U svom najavljenom posjetu Bosni i Hercegovini, posebno Mostaru kao političkom središtu Hrvata i Širokom Brijegu kao središtu mučeništva, Milanović ima prigodu reći istinu i učiniti napokon „rastavu braka s Komunističkom partijom“. Tim svojim posjetom trebao bi se javno ispričati za sva zlodjela koja su učinjena u vrijeme komunizma, osobito ona koja su učinjena pod krinkom antifašizma, od ubojstva širokobrijeških franjevaca, paljenja matica, knjižnice, rušenja crkava, ubijanja i zatvaranja, brojnih pogona“, kazao je Čutura u širem osvrtu na ovu temu.

>>Povijesna prigoda Zorana Milanovića: Ne slijediti izgubljenog Josipovića!

Fra Miljenko Stojić: Socijal-demokratska partija (SDP) sljednica je zločinačke Komunističke partije Hrvatske

Za komentar smo također zamolili i fra Miljenka Stojića, vicepostulatora Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i kolumnistu HRsvijeta.

-"Do dolaska komunista na Široki Brijeg, on je bio mjesto vjere i prosvjećivanja. Fratri su sredinom 19. st. došli na njega i nisu zatekli ništa nego goli hrast. Međutim marljivošću i zalaganjem na brijegu je počeo nicati samostan, crkva, škola..., u dolini bujati grad. Franjevačka klasična gimnazija do dana današnjega ostala je duboko urezana u hrvatsko sjećanje. Ovdje su se školovali ne samo oni koji su htjeli postati franjevcima, nego i vanjski đaci iz Hercegovine, Dalmacije, Slavonije...", kazao nam je fra Miljenko.

Što se tada dogodilo ?

-Sve su to partizani prekinuli 7. veljače 1945. i za nekoliko dana ne samo da su zapalili i oštetili što se zapaliti i oštetiti dalo, nego su napravili i preko stotinu što većih što manjih masovnih grobnica. Dokazi za to nalaze se u pismohrani povjerenstva za istraživanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. U samom samostanu franjevcima su ubili 12 članova i zapalili ih u samostanskom vrtu, još 18 samostanskih članova ubili su na raznim drugim mjestima, a 4 franjevca su ubili na samostanskom području. Sveukupno su, dakle, između 66 ubijenih franjevaca ubili 34 člana širokobriješke samostanske zajednice.

Što se poduzima kako bi se došlo do istine?

-Glede navedenog spomenimo da država s obje strane granice još ne reagira na ove zločine. Hercegovačka franjevačka provincija je ustrojila vicepostulaturu da bi se ovi nevino pobijeni jednoga dana proglasili mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Taj se rad dobrano zahuktao.

Treba li se Milanović ispričati?

Socijal-demokratska partija (SDP) sljednica je zločinačke Komunističke partije Hrvatske. Iz svega proizlazi jednostavan zaključak da bi se Milanović trebao ispričati, bilo da se pojavi u gradu ili samostanu, za sva zla koja su komunisti ne samo u veljači 1945., nego i kasnije nanijeli Širokom Brijegu. Ako netko želi biti cjepidlaka, ne bi smio ne uvidjeti činjenicu da je zločin izvršio 8. dalmatinski korpus.


Pitanje je samo ima li Milanović snage i volje za ovo. A time bi zaista pomogao hrvatskom narodu. Nije, naime, problem što netko voli socijal-demokraciju, nego kakvu ideologiju baštini. Ona komunistička previše je nanijela zla svima nama i jednom zauvijek treba je pospremiti u ropotarnicu povijesti. Uostalom, to od nas traži i Europa u koju nastojimo ući i na koju neprestano prisežemo, poglavito naši političari, bez obzira na boju.

 

Robert Horvat / I.Z. / D.Š. / M.J.