Nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, što im je, navodno, omogućilo slanje misije na Mjesec. Ovo su, povodom trailera za film "Houston, We Have a Problem" slovenskog redatelja Žiga Virca, za radio "Slobodna Europa" potvrdili Bill Barry, glavni povjesničar NASA, i Roger Lonius, kustos Nacionalnog Smitsonian muzeja zrakoplovstva i svemirskih istraživanja u Washingtonu.


Lonius smatra da je u pitanju parodija dokumentarnog filma i teorija zavjere, dok je za Billa Berryja to dobro napravljen i interesantan trejler u kome se ukazuje na mnoge stvari koje su se možda desile... ili nisu, prenosi
SEEbiz.

>>Slovenski dokumentarac: Je li Tito prodao amerikancima tehnologiju za let u svemir? (Video)

- Ima podudaranja u datumima nekih događaja, ali to ne znači da između njih postoji uzročno-posljedična veza. Između ostalog se sugerira da je Tito otišao u SAD i Kennedy je nakon razgovora sa njim kupio jugoslovenski svemirski program. Međutim, Tito je prvi put posjetio SAD u listopadu 1963, mjesec dana prije Kennedyjevog ubojstva, a odluka o slanju američke misije na Mjesec je objavljena dvije godine ranije. Tako da postoji vremenska nepodudarnost - kaže on za Radio "Slobodna Europa".

Lonius, inače, sumnja da postoje ozbiljni dokazi.


- Ne znam ni za jedan dokaz o vezi između jugoslavenskog svemirskog programa (ako ga je uopće imala) i NASA-e. Ako autori, koji propagiraju ovu ideju, žele biti pošteni i odgovori neka pokažu točne datume ključnih događaja za ovu priču. Nisam vidio nikakav dokument. Da li postoje? Sumnjam u to - ističe on.S druge strane, Bill Barry kaže da je skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata iz vremena Kennedyjeve administracije.


- U ovom traileru se sugerira da je CIA kupila sve tajne iz jugoslavenskog svemirskog programa u ožujku 1961, a da je predsjednik
Kennedy u svibnju te godine najavio slanje misije na Mjesec. To prema ovoj teoriji znači da SAD nisu mogle da pokrenu ovaj program da nisu kupili tajni jugoslavenski projekt. Međutim, s dokumenata iz vremena administracije predsjednika Kennedyja je sada uglavnom skinuta oznaka tajnosti. Možemo čuti audio snimke razgovora u Bijeloj kući, a koji su sada dostupni u biblioteci Johna Kennedyja. Dostupni su čak i njegovi najpovjerljiviji razgovori sa najbližim suradnicima o svemirskom programu i odluci da se pošalje misija na Mjesec. Ta ideja je veoma pažljivo i dugo razmatrana. Naučnici su te dokumente veoma studiozno proučili i zaključili su da je veoma jasno da je Kenedi donio odluku o slanju misije na Mjesec iz mnoštvo razloga, a da nijedan nema nikakve veze sa bilo kakvim tajnim, obavještajnim podacima iz bilo koje druge zemlje - istakao je on.

Barry, naime, smatra da je sporan i dokument koji je prikazan u traileru koji, navodno, potvrđuje da je CIA kupila jugoslavenski svemirski program.


- Da je CIA ili bilo koja vladina agencija prikupljala informacije o svemiru od Jugoslavije, one bi vjerojatno još bile pod oznakom tajnosti. Dakle, čak i da je takav program postojao, mala je vjerovatnoća da bi se sada mogao naći bilo kakav dokaz o tome. Međutim, interesatno je da je na video snimku pokazan dokument za koji se sugerira da je potvrda da je CIA kupila pomenuti program. U stvari, riječ je o dokumentu američkog zrakoplovstva i jedino što je rečeno je da se radi o prijevozu jugoslavenske logistike. Međutim, taj dokument nije klasifikovan, nema indikacije o njegovom postojanju, odnosno nije označen ni kao najstroža tajna niti u nekom drugom svojstvu. Kada sam analizirao ovo pitanje, pomislio sam da je možda riječ o izvještaju o transferu robe avionom iz Jugoslavije u Sovjetski Savez. Dakle, interesatna je informacija ali nam ne govori mnogo - ocjenjuje Barry.


U traileru se navodi i da je podzemni vojni objekt kod Bihaća korišten za svemirski program. Međutim, Lonius sumnja u to, prenosi SEEbiz.


- Ja bih najprije postavio pitanje odakle su, zapravo, snimci. Vidio sam mnogo snimaka o sličnim objektima širom svijeta. U nekima sam i osobno bio i mogu reći da su svi, manje više, slični. Da li postoji ijedan razlog da se vjeruje da spomenuta snimka zaista potječe iz Jugoslavije? Da možda ne potiče iz Rusije ili SAD-a? Ne znam odgovor na to pitanje. Takođe, ako je snimka i originalna, da li je to zaista bilo namijenjeno za svemirski program ili je riječ o podzemnom hangaru za avione - kaže Lonius.


Sličan je i stav Billa Barryja.


- Prije nego što sam postao glavni povjesničar NASA-e, bio sam oficir američkog zrakoplovstva 22 godine. Sjećam se da je u vrijeme dok sam proučavao evropsku obrambenu politiku, Jugoslavija izgradila dosta vojnih objekata pod zemljom. U stvari, mnoga od tih podzemnih postrojenja bila su namijenjena za potrebe vazduhoplovstva i smještena u planinskim predjelima. Takođe, Jugoslavija je prilično brdovita i teren nije podesan za velike vojne aerodrome. Na tim snimcima se vide koridori, vrata za zaštitu od eksplozije, prostor kroz koji može da prođe avion. Ne znam da li je to bilo namijenjeno za svemirski program, ali meni to liči na hangar za avione. Znamo da su jugoslavenske vlasti u to vrijeme htjele zaštitite svoje vazdušne snage od mogućeg napada - ističe on.


Lonius vjeruje da je riječ o zanimljivoj teoriji zavjere koja nema mnogo utemeljenja u stvarnosti.


- Bez uvida u dokumente i dok još nisam čuo sve argumente koje autori žele prezentirati - ne mogu da govorim o vjerodostojnosti spomenute teorije. Naravno, u interesu je autora filma da ga naprave što provokativnijim da bi privukli publiku. Međutim, interesantan je izazov kako - u okruženju gdje je provokativnost garancija za pridobijanje publike - biti odgovoran, pod pretpostavkom da ste zainteresirani za povijest i istinu - zaključuje Lonius.