Protiv Josipa Boljkovca ponovno je otvorena istraga zbog sumnje da je zapovjedio likvidaciju 21 civila kod Duge Rese 1945., zbog čega je jučer ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, doznaje Hina od njegovog branitelja Ante Nobila.


'Boljkovac je  ispitan u tužiteljstvu, gdje je iznio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja', potvrdio je Nobilo koji bivšeg šefa karlovačke Ozne brani od sumnji da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila, na lokaciji Vidanka-Curak.

>>Slučaj Boljkovac: 'Svi civili likvidirani metkom u zatiljak, među njima ima i žena...'

>>Eduard Špehar: Boljkovac je određivao koga će se odvesti na strijeljanje, a koga ne! (Video)

Boljkovčev sin Matija Boljkovac je kazao da će u ožujku u istrazi biti saslušano još nekoliko ljudi, sve redom starijih od 90 godina, neki iz Hrvatske, a neki iz Beograda.

'Ja sam uvjeren da će onda biti sve gotovo i da više neće biti nikakve istrage. Upućen sam u sve, kao sin, ali nisam ovlašten da vam išta od toga govorim', kazao je upučujući za ostale informacije na Nobila.


Na upit tko bi mogao teretiti njegova oca odgovorio je: 'Ma kakvi teretiti, i general Mišković (Ivan) i drugi samo će posvjedočiti nevinost moga oca, budite sigurni'.

>>Mesić pozvao komuniste na ustanak: Moramo se oduprijeti uhićenjima "antifašističkh" boraca

>>Tko je sve dosad sprječavao istragu protiv Josipa Boljkovca?

Boljkovac je početkom studenoga prošle godine bio uhićen, pritvoren i protiv njega je zagrebački Županijski sud pokrenuo istragu. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja većinu je vremena umjesto u zatvoru u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

No, nepunih mjesec dana kasnije Ustavni sud je ukinuo odluke zagrebačkog Županijskog suda,
ustvrdivši da se postupak protiv njega trebao voditi po novome, a ne starome Zakonu o kaznenom postupku, to jest da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne istražni sudac.

Sada je državno odvjetništvo to i učinilo te pokrenulo istragu po novome ZKP-u. No, ovoga puta nije tražilo Boljkovčevo pritvaranje pa će se u nastavku istrage braniti sa slobode.

>>Božićni razgovor s msgr. Milom Bogovićem: Komunizam je Hrvatima nanio demografske gubitke kakve nisu imali već više stoljeća!

Boljkovca odbacuje optužbe da je počinio ratni zločin. Na teret mu se stavlja da je kao šef Povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio da se veći broj civila iz dugoreškog kraja bez stvarnog razloga uhiti i zatvori zbog navodne suradnje s ustaškim vlastima, nakon čega su, po njegovoj naredbi, pripadnici 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a iz vatrenog oružja pobili 21 osobu.

 

Hina / HRsvijet