Unatoč ekonomskim promjenama koje otvaraju vrata privatnom poduzetništvu, na Kubi će i dalje ostati jednopartijski komunistički sustav kao "brana američkom imperijalizmu", najavio je kubanski predsjednik Raul Castro na konferenciji vladajuće Komunističke partije koja je održana proteklog vikenda, prenosi Hina.


Na temelju iskustava iz duge povijesti borbe za neovisnost i nacionalni suverenitet, Kuba će zadržati jednopartijski sustav umjesto "demagogije i komercijalizacije politike", jer bi dozvola oporbenog djelovanja otvorila vrata SAD-u za uplitanje u kubansku politiku, rekao je Castro.

Time je potvrdio da ekonomske promjene, koje će omogućiti Kubancima da se bave malim poduzetništvom te da kupuju i prodaju automobile, ne će izazvati političke promjene na karipskom otoku na kojem je Komunistička partija jedina zakonita stranka, što je zacementirano i Ustavom od godine 1976.

Castro je ipak najavio neke promjene u političkom sustavu jer bi se kubanskim političarima zadržavanje na funkcijama moglo ograničiti na dva petogodišnja mandata.