Na Jahorini će se danas, u petak, održati drugi sastanak Trilaterale Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija na predsjedničkoj razini na kojem će se okupiti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radovanović, te predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić.


Sastanak je nastavak procesa započetog sastankom u srpnju godine 2011. na Brijunima, kada je dogovoreno da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i predsjednici Hrvatske i Srbije redovno nalaze u ovom sastavu dva puta godišnje kako bi razmijenili mišljenja o odnosima između te tri zemlje i u "regiji", te dodatno potaknuli rješavanje  pitanja od zajedničkog interesa.

Domaćin sastanka na Jahorini je Predsjedništvo BiH, koje je predložilo sljedeće teme za razgovor: mogućnost zajedničkih kandidatura za športska događanja, zajedničko apliciranje za fondove Europske unije za prekograničnu suradnju, pripreme za promjene graničnog režima nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i mogućnost međusobnog zastupanja u konzularnim stvarima u trećim državama.

>>Aktivisti REKOM-a predali Josipoviću peticiju - Ured predsjednika skriva posjet

>>Propao projugoslavenski REKOM: Potpisi nisu prikupljeni - Nataša Kandić dala ostavku

>>Sasvim očekivano: Ivo Josipović protiv donošenja zakona o ništavosti srbijanskih optužnica

Predsjednik Josipović će također izložiti svoj prijedlog o mogućnostima sklapanja bilateralnih ugovora kojima se jača suradnja na progonu počinitelja ratnih zločina, čime je na sebe preuzeo nastavak propale inicijative Vesne Teršelić.


Icom / RFE / HRsvijet