Katolička crkva danas slavi blagdan blaženog Alojzija Stepinca, a posebno svečano to čini Crkva u Hrvata, koja se nizom događaja i svečanih svetih misa spominje najmoralnijeg, najčasnijeg i najsvetijeg hrvatskog svećenika i čovjeka, ukratko velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj.


Blaženi Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. godine u Brezariću pokraj Krašića, za svećenika je zaređen 1930. godine, zagrebačkim biskupom postao je 1937. godine.

Na montiranom sudskom procesu, komunistički sud i vlast su ga zbog odbijanja da odvoji Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana, osudili na 16 godina zatvora, prisilnog rada i oduzimanja građanski sloboda i prava.

Preminuo je 10. veljače 1960. godine u kućnom zatvoru u Krašiću, a tri dana kasnije je sahranjen u Zagrebačkoj katedrali. Papa Ivan Pavao II. ga je 3. listopada 1981. godine u Mariji Bistrici proglasio blaženim. Zaštitnik je progonjenih, zatvorenih i bolesnih, svećenika, radnika, poljodjelaca i studenata.

Danas se u svim župnim crkvama i katedralama služe svete mise u spomen na blaženika, a osobito svečano je u Zagrebačkoj katedrali te u župnoj crkvi u Krašiću.