"Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini. Jedino se iskreno nadam da će svi dijelovi društva napokon sagledati što se stvarno dogodilo u operaciji Oluja. Smatram da je neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina i nadam se da će ljudi u Hrvatskoj to imati na umu", naglasio je u razgovoru za h-alter.org glavni haški tužitelj Serge Brammertz odgovarajući na pitanje smatra li da bi se dalje trebala slaviti obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja ukoliko sud u Haagu potvrdi presudu generalu Anti Gotovini.


Znakovito je da je Brammertz na početku rekao da se o pitanju obilježavanja Oluje ne želi izjašnjavati no ipak je dao svoj sud. Brammertz je u razgovoru ponovio da je bio nezadovoljan reakcija sada već bivše Vlade nakon što je objavljena presuda hrvatskim generalima u Haagu.

"Kada sam vidio reakcije, javno sam obznanio da je Vlada nažalost propustila priliku da pozitivno doprinese pomirenju i izgradnji mira u regiji. Nažalost, mnogi su krivo okarakterizirali i krivo interpretirali presudu i propustili su objasniti što odluka Suda točno znači. Svoje sam nezadovoljstvo nekim javnim reakcijama na presudu izravno obznanio bivšoj premijerki i drugim članovima Vlade tijekom mog službenog posjeta prošle godine u svibnju", rekao je Brammertz dodajući da su hrvatski novinari tijekom suđenja Gotovini više prostora davali njegovoj obrani, a manje elementima iz optužnice.  Upravo je taj odnos medija, smatra Brammertz, jedan od razloga zašto je dobar dio hrvatske javnosti bio iznenađen prvostupanjskom presudom.


M.B.