"Prijepori oko istraživanja žrtava komunizma u Hrvatskoj" bila je tema tribine održane 22. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u organizaciji HKD "Napredak" Dubrovnik, a gost je bio poznati hrvatski novinar i kolumnist mr. Ivica Šola.


Predavač je prikazao put nastanka i pokušaje ukidanja Ureda za istraživanje žrtava komunizma u Hrvatskoj kao samostalne i neovisne pravne osobe.

>>Mario Jareb: Žele se onemogućiti istraživanja komunističkih zločina

Sabor Republike Hrvatske 4. ožujka 2011. godine konsenzusom glavnih saborskih stranaka donio je Zakon o pronalaženju, obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata, te je osnovan istoimeni Ured čije je djelovanje trebalo biti neovisno, istaknuo je Ivica Šola dodavši da su pripreme oko ovog Zakona trajale punih 10 godina, a oko njega usuglasile su se dvije najveće političke stranke HDZ i SDP, a jedini protivnik bio je SDSS. Rekao je kako je promjenom vlasti došlo do pokušaja "miniranja" toga Zakona i Ureda. Ured je, dodao je, javna ustanova i samostalna pravna osoba da bi se osigurala neovisnost i izbjegla njegova politizacija. Dodao je kako takvi neovisni Uredi postoje diljem Europe, u Poljskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji i svugdje su odvojeni od izvršne vlasti.

>>Europa nas štiti od recikliranog komunizma: Ne zatvarajte ured za istraživanje komunističkih zločina!

"No, ministar Predrag Matić Fred kroz hitnu proceduru, traži da se taj Zakon i Ured stave pod okrilje Ministarstva branitelja, s čime je ponovno došlo do zamaranja naroda partizanima i ustašama", primijetio je Šola.

>>Predrag Matić Fred: ?Ured za žrtve komunističkih zločina pripojit će se Ministarstvu branitelja

Govoreći o potezima aktualne Vlade o pitanju toga Ureda, istaknuo je kako je nelogično provedbu Zakona dati Ministarstvu branitelja. (Ika / HRsvijet)