Vuk Jeremić

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić odbio je u petak u Bruxellesu komentirati postupak rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovaća, kazavši da je to unutarnja stvar Srbije.

"To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje", odgovorio je Jeremić na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića odrazila na odnose s Hrvatskom.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati".

Vesna Pusić: Rehabilitacijom Mihailovića Srbija bi naštetila sebi

Mogućom rehabilitacijom četničkog vojvode Draže Mihailovića Srbija će najviše naštetiti samoj sebi, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Što se tiče moguće rehabilitacije četničkog vojvode Draže Mihailovića i ako to zaokupi srpsku javnost, čak i u ovo predizborno vrijeme, najviše će nastradati Srbija. To je povratak na teme i način mišljenja i pokušaj redefiniranja vlastitog identiteta od čega nitko u regiji nije bio imun, ali svatko tko je to pokušavao ili radio, najviše je od toga stradao. Srbiji želim da izbjegne taj problem", rekla je Pusić zamoljena da komentira kako bi eventualna rehabailitacija mogla utjecati na odnose između Hrvatske i Srbije.

Ministrica Pusić sudjelovala je u petak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "Dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati".

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893-1946), bio je srpski general koji je u 2. svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina.

{linkr:related;keywords:dra%C3%85%C2%BEe+mihailovi%C3%84%C2%87a;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}