Papa Benedikt XVI. osudio je laži krijumčara drogom koji u Meksiku trguju narkoticima, a ispovijedaju katoličku vjeru i voljan je pridonijeti dijalogu s režimom u Havani gdje je komunizam zastario i valja ga zamijeniti novim modelom, rekao je u zrakoplovu u četvrtak na putu do Meksika i Kube, prenijele su svjetske agencije.

"Problem krijumčarenja narkotika i nasilje velika je odgovornost Katoličke crkve u toj zemlji s više od 80 posto katolika", naglasio je Papa u zrakoplovu u razgovoru s novinarima.

Pozvao je "da se raskrinkaju lažna obećanja i laži" članova narkobandi kojih se dio izjašnjava katolicima, a istodobno trguju drogom, vode narkorat i čine odmazdu s više od 50.000 mrtvih u pet godina u Meksiku.

Osudio je "obožavanje novca koji porobljava ljude" i rekao da je "velika odgovornost Crkve poučiti savjesnom postupanju i moralnoj odgovornosti".

Benedikt XVI., koji nakon Meksika putuje na komunističku Kubu gdje se 10 posto stanovništva smatra katolicima, drži "da danas marksistička ideologija kako je bila koncipirana više ne odgovara stvarnosti".

"Valja pronaći nove modele, strpljivo i konstruktivno... i želimo u tome pomoći", kako bismo izbjegli "traume", rekao je Papa i ocijenio da "obični katolički vjernici dana pridonose tom putu" na Kubi.

Nakon 40 godina sukobljavanja s revolucijom Fidela Castra, Katolička crkva na Kubi voljna je sudjelovati u modernizaciji vlade u Havani koja joj postupno dopušta širenje kulturnih i društvenih aktivnosti.

Bendikt XVI. je ocijenio aktualnima riječi svoga prethodnika Ivana Pavla II. koji je 1988. izgovorio slavnu rečenicu da je "potrebno otvoriti Kubu svijetu i svijet Kubi".

Benedikt XVI. nije izravno odgovorio na pitanje o "teologiji oslobođenja", nauku dijela latinskoameričkog svećenstva koje se svrstava uz siromašne, no rekao je da se "treba zapitati čini li Crkva dovoljno za društvenu pravdu na tako velikom kontinentu kakav je Latinska Amerika".