Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas u Osijeku apsolutno neprihvatljivim prijedlog da Hrvatski sabor ne bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu jer je riječ o mjestu užasnih zločina nad vojnicima i civilima za koje nitko nije odgovarao.Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako se na Bleiburgu simbolično obilježavaju sva stradanja potkraj i nakon Drugoga svjetskog rata jer je riječ o mjestu na kojem su se dogodile "sustavne i masovne egzekucije nevinih ljudi bez sudskog postupka i stvarnog utvrđivanja odgovornosti". Ocijenio je kako je najava mogućnosti da Sabor više ne bude pokrovitelj te komemoracije "iskaz politike neravnoteže odnosa prema nevinim žrtvama u Drugome svjetskom ratu" jer je Sabor bio pokrovitelj i obljetnice obilježavanja antifašističkog ustanka u Srbu tijekog kojega su, ustvrdio je, u tome mjestu pobijeni civili, među kojima i žene i djeca.


Srb smatra kako je najavljena rehabilitacija četničkoga vođe Draže Mihailovića nastavak politike koja se kontinuirano vodi u Srbiji, ali ga začuđuje zašto hrvatski državni dužnosnici o tome šute i prave se da se ništa ne događa.

"To ne možemo prešutjeti jer je Mihailović čelnik zločinačkog pokreta koji je u Hrvatskoj počinio užasne zločine pa hrvatski državni dužnosnici imaju dužnost na to reagirati", rekao je Srb.

Ustvrdio je kako je potvrda prvostupanjske presude hrvatskome branitelju Veljku Mariću u Srbiji "atak na suverenitet Republike Hrvatske jer su državni dužnosnici propustili reagirati na činjenicu da Srbija nema ingerenciju nad događajima u Hrvatskoj".

"Marić nije imao pošteno suđenje, koje se odvijalo isključivo prema zahtjevima tužiteljstva, a ovo je ugrožavanje suvereniteta Republike Hrvatske jer se priznaje nadležnost stranog suda nad događajima u Hrvatskoj", rekao je Srb.

Komentirajući izbore za iločko Gradsko vijeće, Srb je odbio medijska nagađanja da je HSP u koaliciji sa SDSS-om, pri čemu je dodao kako "HSP-u ne smeta na svojim izbornim listama imati pripadnike srpskog naroda u Hrvatskoj, ali ne i članove SDSS-a jer HSP tu stranku smatra iredentističkom". (Hina / HRsvijet)