Ovogodišnji III. župni križni put "Stopama pobijenih", koji već tradicionalno organizira župa Sv. Jurja u Đurmancu u suradnji s Društvom katoličkih muževa i udrugom "Macelj 1945." iz Zagreba u spomen maceljskim žrtvama i žrtvama svih hrvatskih križnih putova poraća, održan je u subotu 24. ožujka, već tradicionalno pred pred 5. korizmenu nedjelju.


S tristotinjak hodočasnika iz župe, okolice te hodočasnicima iz Zagreba, predvodio ga je župnik fra Vlado Mustač, OFM. Pokornici su pošli u 9 sati od križa u Ravninskom, gdje je bila prva postaja, te hod s križem nastavili po postajama - Đurmanec, Donji Macelj, Smiljanova graba, završivši ga na petnaestoj postaji – Uskrsnuću, kod spomen-crkve Muke Isusove u Maceljskoj šumi, koja pripada župi Đurmanec, jednom od najvećih hrvatskih stratiša iz tragične 1945., gdje je župnik fra Vlado predslavio spomen-misu u sjećanje svim hrvatskim žrtvama palim za domovinu kroz povijest.

U pokorničkom hodu molio se križni put po predlošku dr. fra Bonaventure Dude "Križni put Gospodina našega Isusa Krista – na spomen žrtvama križnoga puta", te se obnavljale uspomene Isusova i našeg hrvatskog križnoga puta. Uz korizmene pjesme, razmatranja postaja križnoga puta, molila su se otajstava žalosne krunice, a sudionici križnoga puta sjećali su se tragičnih dana 1945., kada su na željeznički kolodvor u Đurmancu, partizansko-komunistički zločinci stočnim vagonima dovozili ljude, odakle je nastavljen mučenički križni put nevinih žrtava, posut masovnim grobnicama i stratištima put Maceljske šume. (IKA / HRsvijet)