Nijedna egzekucija tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji nije mogla proći bez odobrenja Josipa Broza Tita, izjavio je za sarajevski „Dnevni avaz" Miljenko Manjkas, autor dokumentarne serije "Jugoslovenske tajne službe", koji će se početkom travnja početi emitirati na HRT-u.

Mnogi od izravnih sudionika tih zločina i danas su živi, a neki sudjeluju u javnom i političkom životu. Manjkas je u današnoj izjavi otkrio da serija donosi svjedočanstva trojice izravnih nalogodavaca i egzekutora.

- Radi se o trojici nalogodavaca i egzekutora političkih ubojstava po naredbi tajnih službi, a interesantno je da su svi iz BiH. Otvoreno govore o egzekucijama i nalogodavcima. Sve odluke o egzekucijama predlagale su republičke UDBA-e, dostavljajući prijedloge saveznoj centrali. Ipak, nijedna egzekucija nije mogla proći bez odobrenja Josipa Broza Tita - kaže Manjkas.

>>HRT počinje sa emitiranjem serijala o jugoslavenskim tajnim službama: Gledatelji će doznati kako je UDB-a trovala kardinala Stepinca

Prema njegovim riječima, serija se bavi razdobljem od 1920. do posljednjeg pokušaja ubojstva 1988. godine.

- Dalje od toga nismo išli. Serija završava upravo rasturanjem obavještajnih službi od režima Slobodana Miloševića, nakon 1986. godine - ističe Manjkas.

Istraživački tim serije obradio je više od 1.000 arhivskih audiosnimki i dokumenata, od kojih će mnogi biti prvi put predočeni javnosti. Rekonstruirano je oko 30 događaja, a u tome sudjeluju poznati hrvatski glumci. Glumac Boris Svrtan glumi Tita, Goran Grgić oponaša Alojzija Stepinca, dok ulogu Vjekoslava Maksa Luburića tumači Goran Navojec.

Serija otkriva do sada nepoznate detalje i fenomene vezane uz tajne službe. Agenti jugoslavenskih tajnih službi su kopirali metode NKVD-a, a postojalo je dva milijuna dosjea nadziranih građana. Omjer je bio jedan agent na 10 stanovnika, što je bilo više nego u SSSR-u. Otkrivaju se metode ispitivanja i tortura, lažna svjedočenja, montirani procesi, smaknuća bez suđenja, ilegalna uhićenja te Titova opsjednutost tajnim službama.

Scenarist projekta je Andrej Rora, koji je postao poznat prije nekoliko godina kao autor popularne emisije 'Istraga' na TV NOVA, u kojoj su također rekonstruirani zločini Udbe i njezinih ostataka nakon raspada Jugoslavije. Upravo zbog toga ta je emisija, premda jedna od najgledanijih u Hrvatskoj - ukinuta.

Što se sad dogodilo, jesu li Manjkas i Rora nadmudrili Udbu, ili staci
udbaških struktura gube utjecaj na Prisavlju, vidjet ćemo kada - možda treba ipak dodati i ako - krene emitiranje.

Neke nedoumice u stručnost i tendencije najavljene serije unosi činjenica da je autor sinopsisa Obrad Kosovac, osoba s velikom podobnošću u komunističkoj Jugoslaviji, navode određeni analitičari. Štoviše, posljednji šef Udbe u Hrvatskoj Josip Perković svojedobno je u jednom svom izvješću upravo njega naveo kao mogućeg suradnika te iste Udbe. Međutim, ukoliko se je Kosovac iskreno prihvatio posla raskrinkavanja Udbe i svoje insajderske informacije stavio na raspolaganje, to bi naravno moglo vrlo pozitivno utjecati na cijeli projekt, ali i izazvati 'bratoubilački rat' unutar ostataka tih istih starih jugoslavenskih komunističkih struktura. (R.H.)