Moguća rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Europske unije, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka.

"Smatram kako je važno da u EU-u pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava očit pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin. "Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

>>UBIUDR: Sramotno je da Srbija rehabilitira Dražu Mihajlovića a Hrvatska šuti!

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije". Upitan bi li Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao raditi probleme Beogradu u daljnjim europskim integracijama, Kacin je rekao da će se to pokazati u budućem razdoblju i dodao kako bi od rehabilitacije trebalo odustati "zbog građana Srbije i afirmacije europskih vrijednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države". (Hina / HRsvijet)