Povodom postupka za rehabilitacijom Draže Mihailovića zajedničkim su priopćenjem reagirale partizanske udruge iz Slovenije i Hrvatske.


Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Slovenije, na sastanku održanom 23. ožujka 2012. u Bregani, najenergičnije osuđuju sve one koji nastoje rehabilitirati, ili su to već učinili, ratne zločince iz redova četničkih, ustaških i belogardijskih formacija', stoji u priopćenju.

'Proces koji se vodi u Srbiji, s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta, najočitiji je primjer pretvaranja osvjedočenog zločinca u nevinu žrtvu i antifašista", poručili su u priopćenju.

U nastavku su, po već uhodanom scenariju, i u ovom slučaju izjednačili Srbiju i Hrvatsku.

"Na žalost, i u Hrvatskoj su, samo na drugačiji način, rehabilitirane ustaše pretvaranjem u pripadnike tzv. Domovinske vojske, koja pod tim nazivom i ustrojem nikada i nije postojala. Ustašama su osigurana sva prava kao i borcima NOB-a s time da su, za razliku od boraca NOB-a, mnogi odlikovani i unaprijeđeni u više časnička zvanja", poručuju iz udruga koje baštine tradiciju jugoslavenskih partizana.

>>Jure Krišto: Mogu li Hrvati išta naučiti od srpske rehabilitacije Draže Mihailovića?

"Sve izvjesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta nanijet će najveću štetu srpskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu', zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje  Ratko Maričić.


R.Horvat