Kukuriku koalicija, sudeći prema najavama ministra pravosuđa, bar za sada, odustaje od ataka na institut ispovjedne tajne, pravdajući se kako je ona uređena međunarodnim ugovorima između Republike Hrvatske. Međutim, istovremeno zaboravljaju kako sličan projekt nije uspio niti Josipu Brozu i Aleksandru Rankoviću, kada ti ugovori nisu bili na snazi.

„Ispovijed će i dalje biti stroga tajna, a sve informacije koje je čuo u ispovjedaonici, svećenik mora zadržati isključivo za sebe. Iznimke neće biti ni ako svećenik na ovaj način sazna za bilo koji oblik seksualnog delikta nad djecom“, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u izjavi za Večernji list, vjerujući kako je to domena o kojoj on osobno i vlast čiji je istaknuti član mogu uopće odlučivati.

Miljenić: Ispovjedna tajna zajamčena ugovorom s Vatikanom

„Ispovjedna tajna je, naime, zajamčena ugovorima što ih je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom i nije ju moguće jednostrano mijenjati“, kazao je ministar pravosuđa, čime je zapravo još jedanput izravno dao povoda za djelovanje onima koji traže načina za reviziju ugovora između Vatikana i Republike Hrvatske.

>>Pritisak na crkvu: Država zakonom prisiljava svećenike na odavanje ispovjedne tajne

U Kaznenom zakonu koji stupa na snagu s prvim danom iduće, 2013. godine, na traženje javne  pravobraniteljice Mile Jelavić, uvrštena je bila odrednica po kojoj liječnik, svećenik i odvjetnik moraju prijaviti klijenta ako im je povjerio da je počinio kažnjivo djelo iz sfere pedofilije.

Ova je promjena sve donedavno, kako se sad pokazalo, ostala skrivena u Kaznenom zakonu, koji je počela raditi radna skupina formirana u vrijeme HDZ-ove vlasti. Kaznenim je zakonom bilo predviđena kazna zatvora do tri godine za svećenika koji ne bi prekršio ispovjednu tajnu i prijavio pedofila.

>>Crveni teror protiv savjesti i crkve

Međutim, kada se za takvu zakonsku odredbu doznalo, javnost i svećenici su ozbiljno protestirali navodeći kako je svećenik dužan životom čuvati ispovjednu tajnu, od koje ih može odriješiti jedino Papa, te da je neće, niti smiju, otkriti bez obzira na prijetnju Kaznenim zakonom.

Za mnoge promatrače ova je odrednica kaznenog zakona slična Titovom poratnom pritisku na zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i pokušaj odvajanja katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana, za koji jako dobro znamo kako je završio.

>>Demontaža i rušenje samostalne i nezavisne Hrvatske

Teolozi, pak, smatraju kako je pokušaj stavljanja instituta ispovjedne tajne pod udar kaznenog zakona tipično političko pitanje i udar  na Crkvu kao instituciju.

-„ Ukoliko je netko istinski pokajnik, koji je iskreno kao vjernik pred Bogom pokazao kajanje i ispovjedio svoj grijeh, što ga priječi da nakon izlaska iz ispovjedaonice ode do prve državne institucije i sam se prijavi. Tek tada  bi njegovo kajanje bilo potpuno“,  smatraju teolozi.

Ivan Ugrin: Tobože, brane ugrožene žrtve, a u stvari želi srušiti integritet Katoličke crkve

Kako je na hrvatskoj političkoj sceni riječ o  „diktatura relativizma u svojem najperfidnijem obliku“, smatra publicist i novinar Ivan Ugrin, koga smo zamolili za komentar.

„Kao, tobože, brane se ugrožene žrtve, a u stvari želi se srušiti integritet Katoličke crkve koja se od svih institucija, uz naravno obitelj, najviše zalaže za odgoj zdravih i normalnih mladih naraštaja, kaže Ugrin, naglašavajući kako je žalosno  da su se uopće događale takve devijacije među svećenicima, i osuđujući u potpunosti svaki pedofilski zločin kojim su pojedinci okaljali svoj poziv.

-„Međutim, i u vremenima najgorih progonstava Crkve, njeni neprijatelji se nisu usuđivali pogaziti ono što je sam Bog, Isus Krist ustanovio, a to je, da ni pod koju cijenu svećenik ne smije odati ispovjednu tajnu. Uvjeren sam, da oni koji pokušavaju zakonski prisiliti svećenike da otkriju ono što su čuli u ispovijedi, ili ne znaju što čine, ili su pomno instruirani od mrzitelja Crkve kojima osobito smeta njena snaga u našem hrvatskom narodu. Mislim da su zagrizli u tvrd orah i da bi na njemu mogli i polomit zube“, zaključio je Ivan Ugrin.

 

R. Horvat