U danima priprave za sudjelovanje u molitvi i obredima Velikoga tjedna i Uskrsnuća Gospodnjeg, u Varaždinskoj biskupiji održava se, po šesti put, tradicionalni Križni put nadahnut mučeništvom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Lepoglavi

Zalaganjem lepoglavskog župnika, preč. Andrije Kišićeka, uređen je križni put povodom 60. obljetnice dolaska nadbiskupa Stepinca na robiju u Lepoglavu. Najdulji križni put u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nadahnut je Stepinčevim mučeništvom. Postaje su uređene na 1500 metara dugačkom putu od zidina lepoglavske kaznionice do vrha Gorice, na kojem se nalazi kapela sv. Ivana Krstitelja oslikana Rangerovim freskoslikama. Postaje križnog puta, njih 14. obilježene su križevima sa natpisima patnji bl. Alojzija Stepinca koje su prispodobljene s Mukom Gospodnjom. Križni put blagoslovio je lepoglavski župnik i njegov začetnik preč. Andrija Kišićek na Veliki petak 2007. godine.

POSTAJE KRIŽNOG PUTA

1. postaja  - ISUSA OSUĐUJU NA SAMRT

„Narodni sud“ je na montiranom procesu 11. listopada 1946. g. osudio nadbiskupa Alojzija Stepinca na 16. godina zatvora.

2. postaja  - ISUS PRIMA NA SE KRIŽ

19. listopada 1946. g. bl. Alojzije Stepinac doveden je u lepoglavsku kaznionicu.

3. postaja  - ISUS PADA PRVI PUT POD KRIŽEM

Prvih mjesec dana u zatvoru bl. Alojzije Stepinac bio je u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta i drugih zatvorenika.

4. postaja  - ISUS SUSREĆE SVOJU SVETU MAJKU

Majka Barbara dva puta (5. svibnja i 17. srpnja 1947. g.) pohodila je svoga sina bl. Alojzija u lepoglavskoj kaznionici i bila mu je u trpljenju i osamljenosti velika podrška.

5. postaja  - ŠIMUN CIRENAC POMAŽE ISUSU NOSITI KRIŽ

Svećenici Stjepan Pavunić i Nikola Borić, kao zatvorenici, povremeno su smjeli praviti društvo bl. Alojziju.

6. postaja  - VERONIKA PRUŽA ISUSU RUBAC

Gospođa Julijana Fidler, vlasnica ugostiteljskog objekta i radnje blizu kaznionice, pozdravila je po jednom stražaru bl. Alojzija Stepinca. Zbog toga joj je zaplijenjena imovina i ona je završila u zatvoru.

7. postaja  - ISUS PADA DRUGI PUT POD KRIŽEM

„Izlazi pope, diži se na šetnju pope, što se vučeš kao da si krepan!“ Tim je riječima stražar Petrović izgonio trovanjem izmučenog nadbiskupa na šetnju.

8. postaja  - ISUS TJEŠI JERUZALEMSKE ŽENE

Na ovome su brežuljku Lepoglavčanke pjevale pobožne pjesme da ih nadbiskup u svojoj ćeliji može čuti. Tako su se uzajamno tješili u onim teškim vremenima.

9. postaja  - ISUS PADA TREĆI PUT POD KRIŽEM

Godine 1953. u Krašiću nadbiskupu Alojziju pojavila se upadljiva ljubičasta boja na licu, ušima i šakama. Liječnici su ustanovili teško oboljenje krvi. Počele su se ispunjavati izjave SUP-a: „Neće on dugo.“

10. postaja  - ISUSA SVLAČE

„ Sve ste mi oduzeli ali jedno niste - da kao Mojsije dižem ruke k nebu,“ misli su bl. Alojzija Stepinca.

11. postaja  - ISUSA PRIBIJAJU NA KRIŽ

Bl. je nadbiskup Alojzije zbog čestog mijenjanja krvi oslabio. Tromboza ga je prikovala uz krevet. Ljubav prema domovini i Crkvi u Hrvatskoj nije mu dopuštala liječenje u inozemstvu jer se više ne bi smio vratiti.

12. postaja  - ISUS UMIRE NA KRIŽU

Sa zapaljenom svijećom u ruci moleći: „Neka bude volja Tvoja,“ bl. je kardinal Alojzije preminuo 10. veljače 1960. g. u zatočeništvu u Krašiću.

13. postaja  - ISUSA SKIDAJU S KRIŽA

14. veljače 1992. g. Hrvatski sabor donosi deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu, koji je nepravedno osuđen, čime je nanesena nepravda i uvreda hrvatskom narodu.

14. postaja  - ISUSA POLAŽU U GROB

U biskupsku grobnicu iza glavnog oltara u zagrebačkoj katedrali pokopan je 13. veljače 1960. g. bl. kardinal Alojzije Stepinac. Papa Ivan Pavao II., uvrstio ga je 3. listopada 1998. g. na Mariji Bistrici među blažene mučenike Katoličke Crkve.

Više stotina vjernika okuplja se na Cvjetnicu poslije podne, kada već tradicijski,  pobožnost Križnog puta predvodi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Na Križnom putu sudjeluju krizmanici i mladi župe, dok pjesme Muci Gospodnjoj predvodi župni zbor, a cijelu procesiju prate lepoglavski vatrogasci koji nose upaljene baklje.

Na Cvjetnicu, 1. travnja ove 2012. godine, pobožnost Križnog puta nadahnuta mučeništvom blaženog kardinala Alojzija Stepinca, počinje u Župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u Lepoglavi u 17:00 sati. (R.H.)