Vlasti u FBiH su jasnim odlukama vratile na korištenje imovinu Islamskoj vjerskoj zajednici, a već devet godina ne žele izvršiti presudu Doma za ljudska prava i vratiti dio zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku.

O temi povrata imovine u BIH puno se govori, a poznato je da još nije donesen zakon o restituciji, nego lokalne vlasti često vraćaju svojima imovinu na korištenje, dok nerijetko ne vraćaju onima koji su u manjini, piše Večernji list.

Općenito govoreći, svi teško dolaze do svoje imovine tamo gdje su manjina, a nerijetko i tamo gdje su brojniji jer se imovina teško vraća. Najjasniji primjer je grad Travnik u kojem su vlasti vratile na korištenje imovinu Islamskoj vjerskoj zajednici, a devet godina ne žele izvršiti presudu Doma za ljudska prava i vratiti dio zgrade Nadbiskupske gimnazije u tom gradu, a ta zgrada za Vrhbosansku nadbiskupiju ima osobitu važnost.

>>Istražujemo: Mostarsko partizansko groblje podignuto na kostima žrtava komunističke represije

Štoviše, vlasti se ne obaziru ni na ranije nalaze iz revizije financijskih izvješća Federalnog ministarstva obrazovanja, u kojem je dano mišljenje o dvije bitne stvari, a riječ je odlukama Doma za ljudska prava i odluci Ustavnog suda FBiH, koje ovo ministarstvo nije ispoštovalo. Naime, kada je u pitanju Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, revizori su skrenuli posebnu pozornost na zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije vezan uz povrat dijela Nadbiskupske gimnazije u Travniku.

>>UDBA I DALJE DJELUJE: Kardinala Puljića pokušavaju deložirati iz biskupske rezidencije

Podsjećanja radi, Dom za ljudska prava je, na zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije, donio odluku kojom je Federaciji BiH naložio premještanje državnih srednjih škola iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku, i ista je 4. 9. 2003. godine postala obvezujuća.(M.B.)