"Račan je kao predsjednik vlade položio vijenac na Bleiburgu, ali ne kad je tamo bila komemoracija. Pokroviteljstvom Sabora nije se bavio, njega su inicirali tadašnji potpredsjednici parlamenta Zdravko Tomac i Mate Arlović. Međutim, ta je komemoracija, objektivno, posvećena ustaškoj vojsci. Na Bleiburgu se okupljaju i ljudi u ustaškim uniformama i nema razloga da Sabor tome bude pokrovitelj", izjavio je neimenovani visoki SDP-ov dužnosnik za Novi list objašnjavajući kako će sasvim sigurno Predsjedništvo Sabora donijeti odluku o prestanku pokroviteljstva hrvatskog parlamenta nad komemoracijom u Bleiburgu posvećenoj žrtvama zločina što su ih nakon završetka Drugog svjetskog rata partizani počinili prema pripadnicima poraženih vojnih formacija i civilima.


Prema informacijama ovog riječkog lista, postoji nekoliko mogućih scenarija o tome čime bi se zamijenilo saborsko pokroviteljstvo. Jedna od mogućnosti je i posebna sjednica Sabora na kojoj bi se, uz nazočnosti najviših državnih dužnosnika i drugih zvanica, govorilo o žrtvama poslijeratnih komunističkih zločina, a razmišlja se i o opciji da na dan komemoracije u Bleiburgu, državno izaslanstvo, u kojem bi svakako bili i premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem, položi vijence u Teznu pokraj Maribora.

>>Zoran Milanović: Bleiburška proslava je komemoracija jednoj vojsci

>>Stratište Huda jama otvoreno za javnost

Naime, na tom ondje je otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima pretežno pripadnika vojske NDH koje su jugoslavenske komunističke vlasti likvidirale bez suđenja. Podsjeća se kako je u rujnu 2008. godine Milanović u Teznom položio vijenac kao predsjednik SDP-a, a istog je dana to učinio i u Bleiburgu. (M.B.)