Putem putem video prijenosa predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je odgovarao na pitanja građana upućena vladi preko društvenih mreža. Naglasio je kako veće plaće hrvatskih građana ovise o gospodarskom rastu.


- To ovisi o gospodarskom rastu, a bez njega nema stabilnije kreditne pozicije. Ona ne znači puko zaduživanje radi potrošnje nego bolji rejting u kojem je manja premija rizika, da bi zemlja mogla ići u projekte. Kad počne rast, počet će rasti i plaće. Bez toga, nažalost nema, i to je zatvoreni krug iz kojeg Hrvatska mora izaći i prestati biti ovisna svaka tri mjeseca o ocjenama kreditnih agencija -  rekao je Milanović i naglasio da je vladin rad usmjeren upravo prema gospodarskom rastu.

- Vjerujem da će se do kraja godine vidjeti konkretni rezultati - dodao je premijer.

Milanović je najavio da će se do kraja godine krenuti s energetskim projektima, poput Plomina 3.

- Kraj godine vrijeme je u kojem očekujemo konkretnije rezultate, ali ne u rastu plaća ili životnog standarda. To nije realno, to moramo sami sebi reći - kazao je Milanović.

Napadi na Crkvu su bili pretjerani

U jednom od opširnijih odgovora, vezanim uz državne ugovore s Vatikanom, Milanović je kazao kako su bili pretjerani napadi na Katoličku crkvu kod izrade proračuna za 2012. jer se, kazao je, Crkva prošle godine, u krizi, odrekla 50 milijuna od ukupno 300 milijuna koje dobiva iz proračuna. Naglasio je da će hrvatska vlada poštivati ugovor s Vatikanom.

Napomenuo je također da je država Katoličkoj crkvi dužna naknadu imovine oduzete u vrijeme komunizma, a u rješavanju tog problema zadnjih desetak godina nisu se makli s mjesta.

- To je nešto što ćemo morati rješavati bilateralno, razgovorima, a sam ugovor je tu manje bitan. Morat ćemo Katoličkoj crkvi reći da što se tiče povrata imovine postoje ograničenja na strani hrvatske države i da ona to nije financijski spremna još dugo vremena - rekao je Milanović i naglasio da će, dok je on premijer, novac Katoličkoj crkvi temeljem ugovora biti isplaćivan iz proračuna.

- No, to je isto tako i javni novac koji mora biti nadziran. Ako revizija provjerava kako se javni novac troši u političkim strankama, onda ne da ne vidim razloga, nego vidim potrebu da gdje god idu proračunske kune, ide i državna revizija. Ne kao policijski organ, istražno tijelo, nego kao mehanizam za kontrolu i nadzor ispravnosti trošenja javnog novca - zaključio je Milanović. (R.H.)