Na godišnjoj skupštini kutinske Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ 31. ožujka  predsjednik Ivan Sladović podsjetio je na  osobitu brigu  za spomen žrtve Drugog svjetskog rata te smrtno stradalih  među kojima i brojnih civila u poraću.

U svibnju će i dalje biti uz spomen obilježja u kutinskom kraju, ali i bez obzira na upitno pokroviteljstvo hrvatskog Sabora i u Bleiburgu. Činjenica je da je tu započela, a križnim putovima nastavljena najveća tragedija hrvatskog naroda, pa će joj i hrvatski narod i sam brojnom posjetom - biti i pokrovitelj, rekao je gost skupštine Nikola Matičić, predsjednik Središnjeg odbora.

Prošle godine na mjesnom groblju u Kletištu obnovljen je spomen križ Ranjenog Isusa, 1945. godine izrešetan mecima mržnje. Priznanje za obnovu, a koja je uključila i uređenje ulaza u groblje uz Mjesni odbor Kletišta primio je i inicijator projekta obnove Đuro Čehulić. Ove godine uz daljnja istraživanja plan je obilježjima s uklesanim imenima sjetiti se žrtava u Ilovi, Kutinskoj Slatini i Međuriću S braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata i Ogrankom Matice hrvatske kutinski domobrani posjećivat će značajna mjesta iz nacionalne povijesti, poput srednjovjekovnih simbola obrane Zrina i Gvozdanskog, a posebno one iz Domovinskog rata: Vukovar, Škabrnju i druga. U svoj rad uključivat će  i nove kroz projekt Mladeži Hrvatskog domobrana  zainteresirane za spoznaju uloge Hrvatskog domobranstva, a koje je imalo i postrojbe u Domovinskom ratu.

Potporu akcijama dao je i poznati kutinski gospodarstvenik Ivan Brkić, a  pozdrav u ime gradonačelnika Davora Žmegača uputio je Zlatko Grdić.  Skupštinu su pozdravili predsjednici udruga iz Siska Željko Draženović i Petrinje Mirko Putrić. Posebno znakovit s maslinovim grančicama bio je emotivan pozdrav Marije Tamaro iz riječke udruge s podsjećanjem na  njezino, ali i mnogih drugih tužnih djetinjstava bez očeva stradalih na križnom putu. Dopredsjednik Središnjice Mirko Putrić, uz sjećanje na Josipa Bielickog, utemeljitelja kutinske udruge,  naglasio je da je riječ o jednoj od aktivnijih u RH, a odnedavno predsjednica Nadzornog odbora u Središnjici je i Kutinčanka Dubravka Habek.

Prije skupštine već po tradiciji uz spomen obilježje na ulazu u Tvornicu mineralnih gnojiva položen je vijenac, zapaljene svijeće i molitvom odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Dragutin Pasarić