"Stradavanje jednog nedužnog civila je razlog da se zatraži isprika, a kamo li 270 ljudi. Zločin je počinjen u ime ideologija koje su rođene u Srbiji i Italiji pa je logično da se predstavnici navedenih država poklone nedužnim žrtvama. Uputit ćemo poziv veleposlanstvima Srbije i Italije, a dolaskom ili nedolaskom na komemoraciju najbolje će pokazati kako se nose s teretom svoje povijesti", kazao je gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković pojašnjavajući razloge osnivanja Odbora za pripremu komemoracije povodom 70. godišnjice četničko-talijanskih zločina u Vrgorcu.

HRsvijet: Gospodine Matkoviću, prije nekoliko dana javno ste obznanili kako pripremate Odbor za pripremu komemoracije povodom 70. godišnjice pokolja stanovnika Vrgorca od strane četničkih postrojbi iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Što će spomenuta komemoracija sadržavati?

-Odluka o formiranju Odbora biti će upućena na narednu sjednicu Gradskog vijeća. U njemu će biti zastupljene sve stranke koje participiraju u Vijeću, predstavnici župa u kojima se dogodio pokolj, predstavnici Mjesnih odbora te predstavnici gradske vlasti. Prije svega komemoracija se organizira kako bi se odao pijetet nevinim žrtvama. Komemoracija će sadržavati sve elemente koje treba imati jedan događaj koji evocira uspomene na nedužne žrtve pokolja.

>>Gradonačelnik Vrgorca pozvao službene predstavnike Srbije i Italije da se poklone nevinim žrtvama četničkog zločina

HRsvijet: Očekujete li sudjelovanje predsjednika Josipovića i premijera Milanovića na toj komemoraciji?

-Poziv će biti upućen nositeljima najviše državne vlasti, Saboru kao najvišem predstavničkom tijelu u Republici Hrvatskoj te predsjednicima Vlade i Republike. Odluka o dolasku je dakle na njima, naša je dužnost uputiti poziv. Svakako treba imati na umu kako je pokolj u Dubravi, Vlaci, Dragljanima, Kozici i Rašćanima jedan od najvećih zločina u Dalmaciji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dakle, institucije koje predstavljaju gospodin Josipović i Milanović trebale bi odati poštovanje žrtvama pokolja.

HRsvijet: U tim nesretnim danima koncem ljeta 1942. u Vrgorcu i okolici četnici su pod talijanskim zapovjedništvom ubili 270 nedužnih civila hrvatske nacionalnosti. Smatrate li kako je to dovoljan razlog da hrvatske vlasti zatraže ispriku Italije i Srbije?

-Stradavanje jednog nedužnog civila je razlog da se zatraži isprika, a kamo li 270 ljudi. Zločin je počinjen u ime ideologija koje su rođene u Srbiji i Italiji pa je logično da se predstavnici navedenih država poklone nedužnim žrtvama. Uputit ćemo poziv veleposlanstvima Srbije i Italije, a dolaskom ili nedolaskom na komemoraciju najbolje će pokazati kako se nose s teretom svoje povijesti.

HRsvijet: Kako stanovništvo vrgoračkog kraja gleda na najavu rehabilitiranja Draže Mihailovića?

-Već sam izjavio kako je najava rehabilitacije poraz ideje čovječnosti, pravde i demokratskih tekovina čovječanstva. Mislim kako je moje mišljenje dijele i stanovnici vrgorskog kraja. Treba naglasiti kako je Mihailović predstavlja utjelovljenje ideologije koja je napravila neviđena zvjerstva diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stoga najava njegove rehabilitacije ne može biti samo unutarnja stvar Republike Srbije. Očekujemo jasnu i nedvosmislenu reakciju državnog vrha po ovom pitanju.

>>Vrgorac uznemiren zbog najave amnestije Draže Mihajlovića

HRsvijet: Nešto ranije, točnije 15. lipnja 1942., partizani su u Vrgorcu strijeljali tridesetak imućnijih seljaka. Riječ je o ratnom zločinu protiv civilnog pučanstva. Pokazuju li istražni organi kakav interes za te zločine?

-Riječ je o događaju koji se duboko urezao u svijest Vrgorčana. Bez bilo kakvog suda, istrage ili procesa strijeljano je 33 ljudi. Bio je to pomno planiran zločin kako bi se uklonila moguća oporba nakon završetka rata. O bolesnoj perverznosti sustava koji je počinio zločin najbolje govori činjenica da se ovaj datum slavio kao Dan Općine sve do 1993. kada HDZ, stranka kojoj pripadam, preuzima vlast u Vrgorcu i zauvijek uklanja ovaj simbol bešćutnosti. Nažalost, ovaj zločin kao i brojni drugi zločini na području Vrgorca nikada nisu procesuirani niti je pravosudni sustav ikada pokazivao interes za pokretanjem postupka.

HRsvijet: Poznati komunist iz Ljubuškog Jure Galić je prije nekoliko mjeseci u izjavi za sarajevsku Slobodnu Bosnu kazao kako je bio izravnim sudionikom partizanskih zločina u Vrgorcu. D li je netko zbog toga zatražio od njega službenu izjavu?

-Na prostoru grada Vrgorca partizanske postrojbe su, pored brojnih pojedinačnih, počinile tri velika pokolja. Radi se o lipanjskim žrtvama koje smo već prije spomenuli, potom o egzekuciji 40-tak civila iz Ljubuškog na Novom groblju koncem siječnja 1945. te o odvođenju i potom egzekuciji u Zagvozdu i Imotskom 40-tak stanovnika sela Dusina. Prema našim saznanjima Jure Galić je sudjelovao u napadu na Vrgorac 15. lipnja 1942., što je i ona sam priznao u izjavi za medije tvrdeći kako je sudjelovao „kao podrška u akciji“, a u svojoj knjizi „Vrijeme i ljudi“ Galić navodi kako su se koncem siječnja 1945., nakon ustaško-njemačke akcije „Bura“ s njima (partizanima) prema Vrgorcu povlačili i neki fratri. Galić je pritom zaboravio napomenuti kako su ti fratri u Vrgorcu smaknuti te kako je pored njih iz Ljubuškog zatvora odvedeno i 40-tak civila koji su potom smaknuti nadomak Vrgorcu. Galić je nedvosmisleno u svojoj knjizi potvrdio kako je bio dio snaga u povlačenju koje su izvršile zločine. Mislim kako je to dovoljan razlog da ga se barem sasluša kao svjedoka koji bi mogao razjasniti okolnosti egzekucija. Sve ove činjenice poznate su DORH-u i MUP-u, ali iz nepoznatih razloga do sada nitko nije obavio obavijesni razgovor s Jurom Galićem.

>>Jure Galić za Slobodnu Bosnu: Bio sam očevidac partizanskog pokolja civila u Vrgorcu 15. lipnja 1942.

HRsvijet: U Vrgorcu je prije nekoliko godina ekshumirano i identificirano tijelo hercegovačkog franjevca fra Maksimilijana Jurčića, ubijenog u Vrgorcu 1945. Mnogi su skloni razmišljanjima kako je to primjer kojim bi trebalo ići, uz isticanje vaše osobne uloge u svemu tome. Zbog čega sustav zakazuje, a sve ovisi o pojedincima?

-Fra Maksimilijan Jurčić je iz Ljubuškog odveden prema Vrgorcu koncem siječnja 1945. zajedno sa 40-tak civila koji su smaknuti na Novom groblju. Još nije jasno zbog čega je fra Maksimilijan odvojen od civila smaknutih na novom groblju i zašto je ustrijeljen, s još dvije žrtve, uz cestu Vrgorac-Kotezi. Javna je tajna kako u Hrvatskoj nema političke volje da se popišu i obilježe mjesta stradavanja i masovnih zločina iz vremena Drugog svjetskog rata. Nedavni potez Vlade kojim je željela podčiniti Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova komunističkih zločina najsvježiji je primjer takve politike. Strukture državnog aparata duboko su prožete izravnim sudionicima politike odgovorne za masovne zločine pa je logično i da na sve načine opstruiraju istrage ili još gore ekshumacije nevinih žrtava. Lokalnim vlastima na terenu ovakve akcije su dosta otežane, ograničeni smo zakonskom regulativom.


HRsvijet: Na lokalitetu Novo groblje kod Vrgorca nalazi se masovna grobnica u kojoj se nalaze tijela hercegovačkih Hrvata, koje su partizani u veljači 1945. odveli iz Ljubuškog i strijeljali na tom mjestu. Povjerenstvo iz Ljubuškog u više navrata je tražilo otvaranje te masovne grobnice i ekshumiranje žrtava. Gdje zapinje?

-Kao što sam već rekao, nedostaje politička volja ili bolje reći politika bi se trebala potpuno maknuti iz ovog i sličnih slučajeva. Možemo slobodno reći kako i danas nakon toliko godina samostalnosti politika ograničava ekshumacije i ispitivanje zločina. Potvrda za ove tvrdnje su silni dopisi koje smo uputili na adrese županijskih državnih odvjetnika, a od kojih nikada nismo dobili bilo kakav odgovor. U tim dopisima izvijestili smo nadležna državna odvjetništva kako na području Vrgorca postoji masovna grobnica te kako tražimo dolazak ovlaštenih osoba te ekshumaciju i dostojanstven pokop žrtava. Nakon nekoliko ponovljenih zahtjeva nije bilo nikakvog odgovora, sad vi meni recite gdje zapinje?

>>ISTRAGA: Zbog čega DORH opstruira eshumaciju masovne grobnice na Novom groblju u Vrgorcu?

HRsvijet: Predsjednik Ivo Josipović rođen je u neposrednoj blizini Vrgorca, kao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Jeste li po zavičajnoj liniji tražili njihovu pomoć u razrješavanju ovih slučajeva?

-Predsjednik Josipović i državni odvjetnik Bajić predstavljaju neke od najviših državnih institucija i u skladu s time se trebaju ponašati. Kada bi na osobnoj razini zatražio pomoć kod ovih slučajeva degradirao bih instituciju koju predstavljaju. Iz dvije institucije kao što su Ured predsjednika i Državno odvjetništvo treba doći inicijativa za rasvjetljavanje zločina ove vrste. Uostalom, to bi trebao biti i razlog njihova društvenog poslanja. Nije li izborni slogan predsjednika Josipovića bio Nova pravednost, danas žrtve u masovnoj grobnici na Novom groblju iščekuju tu Novu pravednost.

HRsvijet: Komunistički zločini su i dalje tabu tema, dok se zločini HV-a u Domovinskom ratu preuveličavaju do neslućenih razmjera. Zašto je to tako?

-Strukture koje koče istraživanje masovnih zločina po završetku drugog svjetskog rata pokušavaju što više omalovažiti i ulogu Domovinskog rata. Kod velikog djela javnosti prevladalo je mišljenje kako je Republika Hrvatska rođena u Domovinskom ratu. S ovim stavom nikako se ne miri „stara garda“ koja korijene državnosti vidi u odredbama ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Zbog toga je, prema zamisli ovih grupacija, potrebno što više kompromitirati Domovinski rat kako bi se građani identificirali „s čistom antifašističkom borbom“.

>>Ratni zločini u Vrgorcu – uzroci, glavni protagonisti i imena svjedoka

HRsvijet: Možemo li uopće naprijed dok nas opterećuju hipoteke prošlosti?

-Prije svega treba jasno reći kako je Hrvatska danas duboko podijeljeno društvo. Utemeljitelj države, dr. Franjo Tuđman, spas za razjedinjeno društvo pronašao je u svojoj politici pomirbe sinova ustaša i partizana. Ta politika je rezultirala pobjedom u Domovinskom ratu i izgradnjom države. Odbacivanjem Tuđmanove politike odbačena je politika pomirbe. Dijelovi današnje vlasti još uvijek su revanšistički raspoloženi. Osamostaljenje 1991. vide kao svoj vlastiti poraz pa traže priliku za novi revanš. Nije li zahtjev za prestankom pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom potvrda teze o revanšizmu. Biti će potrebna nova generacija i neki novi Tuđman kako bi postavio temelje neke nove pomirbe.

 

Razgovarao: Damir Šimić