Sve je pokrenula Josipovićeva izjava u kojoj je kazao kako bivši predsjednik države ne bi trebao imati pravo na ured i budžet koji će pokrivati rad Ureda bivšeg predsjednika. Bila je to kulminacija dugo pomno prekrivane netrpeljivosti između Ive Josipovića i Stipe Mesića. Zapravo, bio je to okidač sukoba dva klana koji već godinama vedre i oblače u ovoj zemlji, a Josipović i Mesić tek su isturene figure u partiji šaha u kojoj pobjednik dobiva pravo na neograničeni harač.

Nakon razmjene teških riječi oko prava bivšeg predsjednika činilo se kako će PR službe i medijski monopolisti uspjeti primiriti dva predsjednika, a samim time i dva klana. Međutim, prava razmjena vatre tek je trebala početi. Nedugo nakon otvaranja rasprave oko prava bivšeg predsjednika počinje objavljivanje serije članaka o ZAMP-u i Ivi Josipoviću. U nizu članaka na portalu, čiji vlasnik nikada nije skrivao bliskost sa Stipom Mesićem, do temelja je razotkrivena uloga Ive Josipovića u donošenju zakona o ZAMP-u te je sugerirano kako su milijunski poslovi preko ove udruge namještani Josipovićevu bliskom prijatelju. Sve je to imalo odraza i na popularnost Ive Josipovića koja se naglo počela srozavati.

Na odgovor Josipovićeva tabora nije trebalo dugo čekati. Uskoro je u tiskovinama Ninoslava Pavića objavljeno kako je policija izvršila uvid u knjigu posjetitelja na Pantovčaku, a sve u vezi s nabavom oklopnih vozila od finske Patrije. Priču je uskoro pred TV kamerama potvrdio i Josipovićev savjetnik Zlatko Gareljić. U medije je pažljivo puštena informacija kako je jedan od posrednika iz Austrije izjavio da je netko iz kabineta bivšeg predsjednika primio mito od Patrije. Nedugo nakon toga mediji su vrištali kako je bivši predsjednik Mesić pod istragom zbog primanja mita.

Zanimljivo, ali nedugo nakon otvaranja serije članaka o Mesiću i Patriji naglo posustaje interes portal za aferu ZAMP te prestaju napadi na Josipovića. S prestankom tih napada i  mediji skloni Josipoviću polagano traže manevar za izvlačenjem iz afere Patrija koju su i pokrenuli. Klanovi su očiti shvatili kako je sve otišlo predaleko te kako su se pijuni previše zaigrali.

Šteta! Da je potrajalo još koji dan tko zna što bi smo još saznali o dva najpopularnija političara u zemlji. Predsjednik građanin i predsjednik Nove pravednosti preko noći su nam se ukazali u punom izdanju bez dotjerivanja i medijske šminke. Zasjali su kao zvijezda Sjevernjača u novoj ulozi. Naviknuti na dugogodišnji imunitet i zaštitu koju im daju mediji nikako se nisu snašli na skliskom terenu na kojem se postavljaju neugodna pitanja. Što je najgore nigdje u blizini nije bilo mrskih nacionalista i desničara pa da se krivnja prebaci na njih, ovako, pokazalo se kako ljevičari nisu genetski lišeni kleptomanije.

Postavlja se pitanje što li tek rade lobiji i klanovi koji su stvorili popularnog i još popularnijeg predsjednika, ako njihove isturene figure s milijunima igraju poker skidanja. Najtužnija je činjenica što obični građani godinama od jednog i drugog protagoniste priče iščekuju pomoć i pravdu. Groteskno je bilo pročitati naslov članka jednog od udarnih pera Slobodne Dalmacije koji je pokušao posredovati između dva predsjednika zavapivši trebamo vas jednog i drugog. Možda ih trebaju Hrvoje Petrač, Noinoslav Pavić i Ivica Mudrinić, ali obični Hrvat bi najviše profitirao da ih nije nikada čuo ni vidio.


Željko Primorac