Direktorica zagrebačkog Hotela "Palace", Josipa Jutt Ferlan, izjavila je poslijepodne da se u tom hotelu neće održati Međunarodna nacionalistička konferencija u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP).

"Ništa takvog se u hotelu ne održava. Hotel i uprava ne podržava ekstremne skupine i govor mržnje. Mi se bavimo hotelijerstvom, a ne politikom", rekla je Jutt Ferlan za Hinu.

Na objavu ove vijesti reagirali su i iz HČSP-a: "Nakon što smo hotelu Palace uredno platili dvoranu za 13. 4., najam dvorane nam je također žurno otkazan. Prema tvrdnjama odgovorne osobe iz hotela, kod njih su došla dva operativca policije u civilu i nakon toga razgovora, dosta uspaničeni šef odjela nam se duboko ispričao i zamolio nas da prihvatimo povrat novca za dvoranu. Kao da smo imali ikakav drugi izbor.", priopćili su iz HČSP-a.

"Predsjednik Josipović se također grubo umiješao i onemogućio legalno djelovanje Hrvatske čiste stranke prava, i naše goste iz Europske unije proglasio nepoželjnima i zagovornicima mržnje i netolerancije. Divimo se toleranciji druga predsjednika, koji bi trebao biti predsjednik svih građana a ne samo svoje komunističko-partizanske kaste u Hrvatskoj. Zanima nas kako će objasniti Europskoj komisiji i Europskom parlamentu grubo vrijeđanje građana Europske unije i parlamentarnih zastupnika koji su naši gosti na Konferenciji. Predsjednika Josipovića ćemo prijaviti tim EU institucijama i detaljno ih izvijestiti o djelatnosti druga predsjednika", priopćeno je iz te stranke.

"Pozivamo druga predsjednika Josipovića, da iskoristi svoje ustavne ovlasti i da pokrene zabranu Hrvatske čiste stranke prava, ako je ona nacistička i fašistička stranka. Nacizam i fašizam je ovo što se radi legalnoj i uredno registriranoj Hrvatskoj čistoj stranci prava, kojoj se onemogućava normalan politički rad i to iz najviših vrhova vlasti", poručili su iz HČSP-a.

"Mi ne odustajemo od Konferencije, ali odustajemo od traženja dvorane, jer će nam se opet dogoditi isto, ako bismo ju i našli. Konferencija će na sramotu Ive Josipovića i policije biti održana na Trgu bana Josipa Jelačića, kod spomenika, 13. travnja u 18,00 sati. A našim prijateljima i gostima iz Europske unije ćemo se ispričati i zamoliti ih za razumijevanje, pa neka prenesu svojim zemljama u kakvoj političkoj i komunističkoj žabokrečini živimo", zaključuje se na kraju priopćenja HČSP-a koje potpisuje Josip Miljak. (R.H.)