Božo Vukušić, tajnik-glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, komentiro je u razgovoru za portal Dnevno.hr događanja u vezi najnovijih inicijative za ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, otvoreno optuživši najviše predstavnike aktualne hrvatske vlasti za zločinačke aktivnosti.

Kako se Počasni bleiburški vod početkom 90-ih godina postavio prema proglašenju Republike Hrvatske?

Vodstvo Počasnog bleiburškog voda (PBV) od samog proglašenja državne samostalnosti Republike Hrvatske podržavalo je politiku državnog vodstva, premda su u njemu glavnu ulogu imali pripadnici suprostavljenih struktura, komunističke partije i partizanskog pokreta. Smatralo se, naime, da je glavni nacionalni interes samostalna, neovisna i demokratska hrvatska država, a da je sve ostalo stvar slobodne volje njenih državljana koju će izražavati na slobodnim i demokratskim izborima.

U tom smislu, vodstvo PBV-a posebice je podržavalo državnu politiku svenacionalnog pomirenja kao važnog preduvjeta nacionalnog zajedništva u učinkovitoj obrani od velikosrbijanske agresije i oslobađanju okupiranog dijela državnog teritorija, te je nastojalo takvoj politici maksimalno doprinositi u svim područjima – od sudjelovanju u prikupljanju humanitarne pomoći i naoružavanja hrvatske vojske do priključivanja njegovih članova dragovoljačkim postrojbama.

Kako se PBV odnosio prema činjenici da u vodstvu hrvatske države sudjeluju pojedinci koje se sumnjičilo za ratne i poratne zločine nad pripadnicima HOS-a i civilima?

Smatralo se da u cilju prethodno navedenih nacionalnih interesa nije uputno postavljati pitanja koja bi potpirivala nacionalno razjedinjavanje kao i da određene probleme treba na povijesno i znanstveno objektivan način, pa i u skladu s domaćim i međunarodnim pravnim normama, rješavati nakon potpunog oslobađanja hrvatskih teritorija od velikosrpske okupacije.

Očekivali smo da će, nazovimo je uvjetno – suprotna strana, odgovoriti barem minimalno obazrivim ponašanjem u skladu s elementarnim civilizacijskim standardima – to je priznavanje prava na pijetet prema nedužnim žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Hrvatski sabor je proglasio 15. svibnja spomendanom na bleiburške žrtve?

Odnos hrvatskih vlasti od 1990. do danas, uključujući i razdoblje do 2000., vrlo je amblivalentan, gotovo dijabolički. Posljedica tog odnosa kroz cijelo razdoblje je situacija koju danas imamo. Ona danas ne bi bila takva kakva jest da je taj odnos između 1990. i 2000. bio drugačiji nego što je bio. Politička volja za postavljanjem i rješavanjem tog problema u vrijeme tzv. Tuđmanove Hrvatske na zdrave nacionalne, povijesne i pravne pa i političke osnove, bila je na minimumu. Danas se slobodno možemo upitati koliko je i ono malo napravljenog u pozitivnom smjeru bilo u suprotnosti čak i s većinskom političkom voljom unutar vodstva HDZ-a. Članstvo HDZ-a je nešto drugo, tu nikada nije bilo dileme, ali ono nikada nije sudjelovalo u bitnim odlukama „nakalemljenog“ vodstva. Ono je stalno pokušavalo izvesti prijevaru – kako ostaviti privid da radi u interesu svenacionalne pomirbe i strateških nacionalnih interesa, a zapravo u glavnini je slijedilo ciljeve suparničke strane koju je predvodio SDP - da se i u novoj hrvatskoj državi na sve načine zadrži potpuna dominacija nekadašnjih partizansko-komunističkih snaga. Ključnu ulogu u toj prijevari odigrali su suradnici Udbe infiltrirani u vodstvo HDZ-a, koji i danas u njemu čine većinu.

Znači li to da ste i vi u PBV-u bili naivni kad ste podržavali državnu politiku koja je radila protiv vaših interesa?

Djelomično ste u pravu, mi smo se pravili naivni iako smo na vrijeme uvidjeli o čemu se radi. Čekali smo da se hrvatska država konsolidira u bilo kakvom obliku, pa da tek onda počnemo nešto ozbiljnije doprinositi njenom unutarnjem preustroju. Taj nam je rok bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju i završetak rada Haaškog suda. Izgleda da ćemo morati mijenjati planove!

Zbog čega?

Aktualna vlast u Hrvatskoj ugrožava temelje na kojima je stvorena ova država, a to je svenacionalna pomirba. Oni povijest žele vratiti na '45. kad se klalo i ubijalo da bi se stvorila komunistička Jugoslavija. Oni to danas, naravno, rade znatno sofisticiranije, ali je „rukopis“ isti. Da su živjeli '45. ili da su danas uvjeti isti kao '45., oni bi i danas zaista ubijali i klali kao što su onda radili. Imam suradnika u raznim znanstvenim disciplinama, od povjesničara, politologa i sociologa do psihologa, psihijatara i kriminalista, koji me uvjeravaju da je dobar dio pojedinaca u aktualnoj vlasti naslijedio psihopatske zločinačke oznake svojih genetskih i ideoloških predaka i uzora. To, primjerice, proizlazi iz činjenice da energično zagovaraju protivljenje otkrivanju i dostojnom obilježavanju masovnih stratišta žrtava koje su prouzrokovali i počinili njihovi genetski i ideološki preci i uzori. Ako to rade danas, na početku 21. stoljeća, '45. godine prošloga stoljeća bili bi mirne savjesti krvnici, koljači i ubojice sa Tezna, Kočevskog Roga, Macelja, Jazovke...

Kakav će stav PBV zauzeti prema inicijativama da Hrvatski sabor ukine pokroviteljstvo i sufinanciranje komemoracije na Bleiburškom polju?

Sama ta inicijativa je uvredljiva za nedužne žrtve Bleiburške tragedije i u jednom trenutku potomci žrtava su PBV-u postavili zahtjev da otkaže pokroviteljstvo Hrvatskom saboru i odrekne se njegovog sufinanciranja središnje komemoracije na Bleiburškom polju. Većina u vodstvu PBV-a bila je, međutim, mišljenja da je Hrvatski sabor najveće političko predstavničko tijelo hrvatskog naroda i da je najprije potrebno pričekati njegovu odluku, bez obzira na političku opciju koja se nalazi na njegovom čelu. Vodstvo PBV-a će do kraja tjedna zauzeti svoj stav i s obzirom na razvoj događaja, nije isključeno da ćemo ovakvom vodstvu Hrvatskog sabora do daljnjega otkazati pokroviteljstvo nad središnjom komemoracijom na Bleiburškom polju, znači i odreći se njihovog sufinanciranja komemoracije.

>>Interview - Bože Vukušić: Oni koji su 1945. ljudskim tijelima punili jame, htjeli bi u „crne rupe“ hrvatske historigrafije pohraniti istinu o svojim zločinima!

Neki povjesničari i političari iznose tezu da je središnju komemoraciju žrtvama bleiburške tragedije potrebno organizirati na nekom drugom mjestu, ne na Bleiburškom polju, nego negdje u Sloveniji ili Hrvatskoj?

Kao prvo, fizički i ideološki slijednici zločinaca koji su naredili, organizirali i izvršili te zločine, nemaju nikakvog prava odlučivati gdje će se održavati komemoracije za žrtve njihovih zločina. To pravo isključivo pripada rodbini i sljedbenicima žrtava. Činjenica da njih nitko do sada nije pitao za mišljenje, potvrđuje moj prethodno izneseni stav da iznesena polazišta o tom pitanju glasnogovornika aktualne vlasti upućuju na zaključak na ekstremističku zloćudnost njihovih inicijatora, koja je na tragu zločinačke prakse njihovih genetskih i ideoloških predaka.

Vi optužujete predstavnike aktualne hrvatske vlasti za zločinačke aktivnosti?

Da, otvoreno i jasno. Onaj tko niječe zločine i obezvrjeđuje uspomenu na njih, nije nimalo manji zločinac od onog koji je počinio te zločine. Posebice ako potječe iz istog ideološkog, političkog i partijskog kruga. To se direktno odnosi na sadašnjeg predsjednika države Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. Oni praktički predstavljaju vrh svojevrsnog zločinačkog udruženja koje ima cilj, ubijajući pravo na dostojanstvo žrtve, ponovno pobiti sve one nevine žrtve koje su pobili njihovi genetski i ideološki oci i uzori.

Što je najapsurdnije, ali i što najviše ukazuje na njihovu zloćudnu narav, jest činjenica da je upravo vodstvo PBV-a sve njih domaćinski primilo na Bleiburškom polju dajući im sa svoje strane legitimitet za komemoriranje bleiburških žrtava i, konzekventno, otvarajući im mogućnost da se oslobode odgovornosti za zločine njihovih fizičkih i ideoloških predaka. Svojim postupcima oni danas govore da nisu bili dostojni tog čina, niti su mu civilizacijski dorasli. Očigledno je da oni nisu na sebe preuzeli samo nekadašnji politički program, organizacijsku strukturu i imovinu KP i SK u Hrvatskoj, nego i krvave ruke te organizacije i njenih rukovodećih ljudi. (Dnevno.hr / HRsvijet)