Židovska vjerska zajednica Bet Israel protivi se održavanju međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu koju organizira HČSP, uz najavljeno sudjelovanje europskih ultradesničarskih stranaka čiji govor mržnje i ksenofobija, upozorava se u priopćenju.


Sve te stranke, upozorava Bet Israel, na razne načine promoviraju govor mržnje, ksenofobiju, rasizam, islamofobiju, antisemitizam, što dovodi u pitanje temeljne građanske vrijednosti i slobode, zajamčene Ustavom Republike Hrvatske, prenijela je Hina.

Napominju kako povijest uči da javni istupi pripadnika takvih stranaka mogu biti prva faza u širenju nasilja koje evoluira u zločine masovnih razmjera, te da su i u najnovije vrijeme promotori takvih ideja neizravno odgovorni za ubojstva nevinih ljudi.

U Bet Israelu stoga vjeruju kako će nadležne institucije u Republici Hrvatskoj uvažiti glas većine građana i uskratiti gostoprimstvo toj manifestaciji.

>>Otkazana konferencija nacionalista: Iz HČSP-a optužili policiju i predsjednika Josipovića

"Održavanje najavljenog skupa u Zagrebu ne bi bio izraz demokracije, nego bi mogao značiti i kapitulaciju pred neprihvatljivim idejama i ideologijama, koje su Hrvatsku i cijelu Europu već jednom odvele u katastrofu", poručuju u priopćenju. (R.H.)