Europska komisija je u četvrtak odbila komentirati zabranu dvaju skupova desničarskih stranaka koje je u petak i subotu namjeravala organizirati Hrvatska čista stranka prava (HČSP), ističući da je to stvar država koje pri takvim odlukama trebaju naći ravnotežu između slobode izražavanja te sigurnosti, demokratskih načela, sprječavanja izražavanja rasizma, ksenofobije i ekstremizma.

"U Europskoj uniji u nadležnosti je država članica da odluče hoće li dopustiti neki skup. Europska komisija nema nadležnosti miješati se u to", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano zamoljen da komentira odluku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da zabrani te skupove.

"Općenito, kada su u pitanju javna okupljanja različitih skupina, nadležne vlasti u državama članicama pokušavaju, na temelju domaćeg zakonodavstva osigurati ravnotežu između slobode izražavanja s jedne strane i sigurnosti, demokratskih načela i sprječavanja izražavanja rasizma, ksenofobije ili ekstremizma s druge strane", dodao je Stano.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je na današnjoj sjednici Vlade da su razlozi zabrane svjetonazorski i politički.

"Oni koji u svojim programima, a takvi su najavljeni (na skupu), pozivaju na rušenje hrvatskog ustavnog poretka, na grabež dijelova hrvatskog teritorija, takvi u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali kao politički protivnici ne mogu doći", poručio je Milanović objavivši odluku ministra Ostojića da se zabrane skupovi najavljeni za 13. i 14. travnja.

To pravo nigdje ne postoji i nigdje ga nema, kazao je premijer i naglasio da "oni koji organiziraju takve prosvjede moraju znati da to neće proći".

Naglasio je i kako pritom postoji obveza vlade "prema našim ljudima i građanima" da se takvim idejama suprotstavi. "Dakle, to neće moći ni sad ni ubuduće", rekao je Milanović. (Hina)


{linkr:related;keywords:h%C3%84%C2%8Dsp;limit:16;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}