Treća epizoda serijala "Jugoslavenske tajne službe", pod nazivom "Obračun s narodnim neprijateljima", emitirana je u ponedjeljak na večer na HRT-u.


U ovom nastavku gledatelji su mogli vidjeti kako OZN-a i KNOJ, nakon masovnih likvidacija ratnih zarobljenika i civila, kreću u obračun s takozvanim narodnim neprijateljima - političkim oponentima, crkvom, slobodoumnim intelektualcima, i svim onima za koje je KPJ na čelu sa Titom prosudila da su njezini ideološki suparnici.

Monsinjor Juraj Batelja prvi je put javno predstavio dokumente koji dokazuju tko je pripremao "eliminaciju" nadbiskupa Stepinca i na koji način. UDB-a je nadbiskupa sustavno trovala, pokazala su istraživanja a djelatnici te službe krivotvorili su liječničke kartone, pa je Stepinac liječen od jedne bolesti, a bolovao je od sasvim druge.


U trećem nastavku bilo je također riječi i o obračunu sa HSS-ovcima koje su pod pritiskom Londona ušli u koalicijsku vladu s Brozovim komunistima. Ministri Ivan Šubašić i Juraj Šutej, naime, jedva su se izvukli iz koalicijskog zagrljaja smrti, ali ih je Udba do kraja života sustavno nadzirala. (M.B.)

 

Vezani članci:

-Prvi nastavak 'Jugoslavenskih tajnih službi' opravdao očekivanja: Tito bio na čelu NKVD-ovih egzekutora (Video)

-Jugoslavenske tajne službe: Krvavi tragovi slobode (Video)